Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ: Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης στους καιρούς του Μνημονίου




                                                                                            Θεσσαλονίκη 16/1/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης στους καιρούς του Μνημονίου

Ενώ ο Υπουργός ΠΕΚΑ,  Μανιάτης παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μητσοτάκης με σχέδιο νόμου που κατέθεσε την ίδια ημέρα  καταργεί  τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Ιωαννίνων  και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους σε τμήματα του ΥΠΕΚΑ.
Δηλαδή, σχεδιασμός και παρακολούθηση εφαρμογής του από απόσταση, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει αποτελεσματικότερο άμεσο πολιτικό έλεγχο, απεμπολώντας έτσι την προαπαιτούμενη πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση που εξασφαλίζεται μόνο με την κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο.
Ενδεικτικό των παραπάνω είναι στη χθεσινή εκδήλωση, η σπουδή του κ. Μανιάτη να υπακούσει στις παραγγελίες του εκπροσώπου του ΣΕΒΒΕ, για αλλαγή των ρυθμίσεων για τις εγκαταστάσεις SEVESO που προβλέπονται στο σχέδιο Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης
Οι από καιρό δρομολογημένες αποφάσεις-επιλογές απορρύθμισης του χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού υλοποιούνται πλέον απροκάλυπτα, για να προωθηθούν οι fast track διαδικασίες μακριά από την κοινωνία, να καταλυθούν οι θεσμικές κατακτήσεις και να διαλυθεί περαιτέρω η δημόσια διοίκηση.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ,διατυπωμένη τον Μάιο 2011 κατά την πρώτη φάση διαβούλευσης του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρχει αιρετή διοικητική βαθμίδα από την οποία να λαμβάνονται αποφάσεις για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή, ριζική διοικητική αναδιάρθρωση (κατάργηση Αποκεντρωμένης διοίκησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην αιρετή Περιφέρεια, κατάργηση Καλλικράτη και αναδιαμόρφωση της αυτοδιοίκησης, αποσαφήνιση  θεσμικών, διοικητικών, χωρικών αρμοδιοτήτων, οριζόντιος και κάθετος συντονισμός κρατικών δομών και κοινωνίας) που να διασφαλίζει την υλοποίηση του οποιουδήποτε σχεδιασμού και να δίνει δυνατότητες  ουσιαστικής κοινωνικής  συμμετοχής και ελέγχου.

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!