ΟΧΙ στην καύση στο ΤΙΤΑΝ: Μαζική συμμετοχή και ξεκίνημα κινητοποιήσεων


Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου (τουλάχιστον 300 άτομα) στο κάλεσμα της συγκέντρωσης για την λήψη αποφάσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην άδεια καύσης αποβλήτων - απορριμμάτων του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.
Πολίτες, σύλλογοι, φορείς, δημοτικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα ( όλα τα μη κυβερνητικά εκτός Χ.Α.) και εκπρόσωποι του Δικτύου 50, έδωσαν δυναμικό παρόν και καταδίκασαν την άδεια καύσης που πήρε ο ΤΙΤΑΝ.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι οι συμμετοχές ήταν από όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κάτι που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό και δίνει μεγάλη διάσταση στο θέμα.
Η συνέλευση των συλλόγων και των κατοίκων αποφάσισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική άρση της άδειας της καύσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή την ανάκλησή της από τον ίδιο τον ΤΙΤΑΝ!
Πρωτύτερα έγινε ενημέρωση για τη σχετική άδεια, καθώς και για ότι έχει διαδραματιστεί μέχρι τώρα.

Εκπρόσωποι συλλόγων της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως ο κ. Παπαδόπουλος (από την Ένωση Πολιτών Μετεώρων), ο κ. Λαζαρίδης (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου) και ο κ. Χατζηπαραδείσης ( από το  σύλλογο  προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά) τόνισαν την άμεση λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις και να μην μείνουν μόνο στις αποφάσεις και στα λόγια των δημοτικών συμβουλίων, για να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι να πάρουν άμεσα την απόφαση πίσω. Σχολίασαν ότι η πολιτεία στο θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει κανένα σχεδιασμό και δεν παίρνει δραστικές αποφάσεις με τον ίδιο ζήλο που έδειξε για την άδεια καύσης στο ΤΙΤΑΝ και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.

Εκπρόσωποι του Δικτύου 50,όπως ο κ. Σπάσος, ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Αγκούτογλου απαίτησαν την άρση της άδειας της καύσης στο ΤΙΤΑΝ και τόνισαν ότι δεν έγινε ποτέ καμία Διαβούλευση όπως ισχυρίζεται ο ΤΙΤΑΝ υπενθυμίζοντας στον κόσμο την προ 4ετίας ανάκληση της άδειας καύσης στο ΤΙΤΑΝ από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Θεώρησαν απαράδεκτο που η πολιτεία και η κυβέρνηση για πολλοστή φορά παρακάμπτει τη βούληση των πολιτών και των δήμων και αποφασίζει εν ερήμην σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά και την καταδικάζουν σε αιώνια αδικημένη. Τα ίδια, είπαν, έγινε και με το ΣΜΑ Ευκαρπίας. Τονίστηκε ότι ο ΤΙΤΑΝ αν ήθελε να αντικαταστήσει το πετ κωκ θα μπορούσε να το κάνει με φυσικό αέριο, όπως κάνουν οι πολίτες αλλά και άλλα εργοστάσια, για να βοηθήσει και στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Η καύση των εν λόγω αποβλήτων που ζήτησε ο ΤΙΤΑΝ έρχεται σε αντίθεση με την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, και είναι ο προάγγελος για να ζητήσουν την καύση RDF/ SRF που είναι και ο αποκλειστικός στόχος τους μακροπρόθεσμα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δημοτικών παρατάξεων, πρωτοβουλιών, λαϊκών επιτροπών, κάτοικοι, όπου τονίστηκε ότι η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική και θα πρέπει να γίνει άρση της άμεσα. Και αυτοί δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις.

Στο τέλος συγκεντρώθηκαν οι προτάσεις και ομόφωνα ψηφίστηκαν τα παρακάτω:

Τα ψηφίσματα της Συνέλευσης:
1. Συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας της Ευκαρπίας το Σάββατο στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας 

2. Παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά τη Δευτέρα στις 20:00, όπου θα γίνει γνωστοποίηση των κινητοποιήσεων των συλλόγων και των φορέων αλλά και ενημέρωση από το δήμο για τις ενέργειες - εξελίξεις που είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο

3. Προσφυγές από συλλόγους, φορείς αλλά και Δήμους (μάλλον από Δήμου Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου) τις επόμενες μέρες κατά της απόφασης της άδειας καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

3. Κάλεσμα συνελεύσεων ανά σύλλογο και φορέα για λήψη αποφάσεων, ψηφισμάτων και κινητοποιήσεων ανά περιοχή

4. Γνωστοποίηση του θέματος σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

5. Κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές, υποψήφιους περιφερειάρχες και υποψήφιους δημάρχους να πάρουν θέση αν είναι υπέρ ή κατά της άδειας καύσης.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!