Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στην άδεια καύσης στο ΤΙΤΑΝ. Δελτίο τύπου για τις Τσιμεντοβιομηχανίες και τα ¨εναλλακτικά¨ καύσιμα

                                                                            Θεσσαλονίκη 20/2/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τσιμεντοβιομηχανίες και «εναλλακτικά» καύσιμα
Η πρόσφατη αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη για δυνατότητα αντικατάστασης των χρησιμοποιούμενων συμβατικών στερεών καυσίμων (άνθρακα, pet-coke) με «εναλλακτικά» καύσιμα (απόβλητα προερχόμενα από την μηχανική κατεργασία αποβλήτων και από την ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής), έρχεται να προστεθεί στην ήδη πραγματοποιούμενη καύση «εναλλακτικών» καυσίμων από την ίδια μονάδα.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας που ανακοινώθηκε τις ίδιες ημέρες και αναμένεται να προωθηθεί για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και θα ορίζει το πλαίσιο αξιοποίησης των «εναλλακτικών» καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στα «εναλλακτικά» καύσιμα περιλαμβάνονται τα δευτερογενή καύσιμα που παράγονται από την επεξεργασία αποβλήτων (RDF,SRF) , αποξηραμένη λυματολάσπη, πετρελαιοειδή κατάλοιπα, χρησιμοποιημένα λάδια και λιπαντικά, χαρτί ,ξύλο, πριονίδι, υφάσματα, αγροτικά& δασικά υπολείμματα, ζωοτροφές, οργανικά απόβλητα,κλπ.
Όλα αυτά χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική διαβούλευση , χωρίς αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης της αέριας ρύπανσης από τη λειτουργία των τσιμεντοβιομηχανιών(καύση του εξαιρετικά ρυπογόνου pet-coke) και των συνεπειών της στην υγεία των πολιτών (επιδημιολογικές μελέτες).Και ενώ βέβαια οι ελλιπείς κρατικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και ελέγχου (επιθεωρητές Περιβάλλοντος-ΔΙΠΕΧΩ)υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο και δεν μπορούν να διασφαλίσουν την τήρηση των δύσκολα πραγματοποιήσιμων περιβαλλοντικών όρων.
Αυτές οι επιπλέον περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που προστίθενται στα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα της αιθαλομίχλης που προκαλεί η ενεργειακή φτώχεια , για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη των τσιμεντοβιομηχάνων και του λόμπι της καύσης των απορριμμάτων, είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά άδικη και βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής υποκατάστασης των ¨βρόμικων¨ καυσίμων με άλλα πιο φιλικά στο περιβάλλον (αέριο).
Η πολιτική αυτή βρίσκει αντίθετη, σύσσωμη την τοπική κοινωνία και το ΣΥΡΙΖΑ , που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους και να υπερασπισθούν την βελτίωσή της.
Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!