¨Η πόλη πεδίο εκπαίδευσης και δράσης για την αειφορία" ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ----- ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ Πληροφορίες: Χρυσούλα Αθανασίου 
Τηλ. 2310 707.150 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ 

Με όραμα μια πόλη που … λειτουργεί σε αρμονία με τις φυσικές διεργασίες και δεν παίρνει περισσότερα από όσα δίνει …μια πόλη αξιοβίωτη, που προσφέρει ποιότητα ζωής, ζωντάνια, υγεία, δικαιοσύνη και ισονομία στους κατοίκους της, … μια πόλη που οι κάτοικοί της περηφανεύονται για αυτήν και την φροντίζουν, 80 εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 21-22-23 Μαρτίου 2014, για να συζητήσουν προσεγγίσεις που στόχο έχουν την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών τους σε ζητήματα αστικής βιωσιμότητας. Επιθυμώντας να προσδιορίσουμε τις κατάλληλες για το στόχο αυτό διδακτικές επιλογές, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τη σημερινή εικόνα της πόλης, να δώσουμε ένα δικό μας νόημα στη σύνθετη ζωντανή της πραγματικότητα, να θέσουμε το ζήτημα της ευθύνης, ατομικής και συλλογικής και να αναδείξουμε τη σημασία της συνεργασίας και δράσης για μια καλύτερη πόλη. 

Το σεμινάριο με θέμα «Η πόλη πεδίο εκπαίδευσης και δράσης για την αειφορία» διοργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού του Δικτύου με τίτλο «Βιώσιμη Πόλη». Οι εργασίες του τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου έχουν περισσότερο εργαστηριακό χαρακτήρα με κύριο στόχο την επιμόρφωση και αλληλεπίδραση δια ζώσης εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα που ασχολούνται με τις Μαθητικές Περιβαλλοντικές τους Ομάδες με θέματα αστικής βιωσιμότητας. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα υλοποιηθούν στην έδρα του ΚΠΕ στο Ελευθέριο Κορδελιό αλλά και σε ανοικτούς δημόσιους χώρους της πόλης μας. Έτσι το Σάββατο 22 Μαρτίου η ίδια η πόλη θα λειτουργήσει ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα εργασθούν μέσα στον Λευκό Πύργο, θα μελετήσουν το αστικό περιβαλλοντικό μονοπάτι του ΚΠΕ με θέμα «Θεσσαλονίκη Βιώσιμη Πόλη» στους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της πόλης μας και το μεσημέρι θα ενημερωθούν και θα υλοποιήσουν δράσεις στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας που σχετίζονται με τα ακόλουθα θέματα: πεζός στην πόλη, η μνήμη της πόλης, προσβασιμότητα στην πόλη, ψηφίζω για το νερό, σε συνεργασία με τις ακόλουθες οργανώσεις, πρωτοβουλίες αντίστοιχα: Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών στην πόλη, Ελληνική Εταιρία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Οικόπολις και SOSτε το νερό. 

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τις ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα που έχει ετοιμάσει το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Φωνές της πόλης». Το Κ.Π.Ε. συνεργάζεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη με εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τους ΟΤΑ και άλλους τοπικούς φορείς, ενώσεις πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ειδικότερα, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, η αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής και το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στέκονται πάντα αρωγοί στο έργο μας. 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου είναι δομή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το 1995 λειτουργεί με σκοπό την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το ΚΠΕ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και ενήλικες, συνεργάζεται με φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και αναπτύσσει ερευνητικές εργασίες. Στόχος του είναι η ανάδειξη της εκπαίδευσης που συνδέει την περιβαλλοντική με την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής και του τόπου μας ενδυναμώνοντας τον πολίτη στην ανάληψη δράσης για την αλλαγή αυτής της πραγματικότητας. Η δράσεις του ΚΠΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους. 

Ιστοσελίδα: http://www.kpe-thess.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!