Ουκρανοί: Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία -Τι απαντά η Ρωσία


Το διπλωματικό πόκερ που παίζεται με έπαθλο την Κριμαία φαίνεται πως θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα, αφού από την μία πλευρά ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία και από την άλλη οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν, σήμερα, κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες, μέσω κινητών τηλεφώνων, σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.
Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά, μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.
Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.
Εξηγήσει Λαβρόφ για τη στάση της Ρωσίας και επίθεση στη Δύση
Απάντηση στις επικρίσεις της Δύσης, όσον αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, έδωσε πριν από λίγη ώρα από τη Γενεύη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως στόχος της Μόσχας είναι να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες και να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι ακραία εθνικιστικά στοιχεία με αντισημιτικές τάσεις είναι υπεύθυνα για πολλά από τα προβλήματα στην Ουκρανία, καθιστώντας απαραίτητη την επέμβαση της Μόσχας, προκειμένου να προστατευθούν οι Ρώσοι πολίτες.
Πρόσθεσε πως ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό των έλεγχο ακραίων στοιχείων.
Τέλος, ο κ. Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να βλέπει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το πρίσμα γεωπολιτικών υπολογισμών και να σκεφτεί πρωτίστως τον ουκρανικό λαό.
Σημειώνεται πως νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως ο κ. Λαβόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, με τη Μόσχα να ανακοινώνει πως η Κίνα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό «σε συμφωνία» με την Ρωσία, όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.
Τιμοσένκο: Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο σε Ουκρανία, Βρετανία και ΗΠΑ
Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.
«Ο Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία» δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα. «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει» πρόσθεσε η Τιμοσένκο. Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή, αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!