Η αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ανοίγει την αυλαία της νέας στρατηγικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ



Η εκδήλωση για τη ΔΕΗ ταράζει τα νερά στην Αριστερά…
Αμ έπος, αμ έργον, για τον Αλ. Τσίπρα. Αμέσως μόλις η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ταραχώδη σύνοδό της το περασμένο σαββατοκύριακο επικύρωσε τη νέα γραμμή, τη νέα στρατηγική συμμαχιών του κόμματος, απευθύνθηκε το κάλεσμα για τη μεγάλη συγκέντρωση αριστερών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, κινήσεων, προσωπικοτήτων, ανεξάρτητων, καθώς και στελεχών του συνδικαλιστικού και αυτοδιοικητικού χώρου, με στόχο την αντίδραση στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Με βασική κατεύθυνση την συγκρότηση ενός ευρέος αντιμνημονιακού, προοδευτικού μετώπου ανατροπής, χωρίς προαπαιτούμενα (πλην βεβαίως της αντιμνημονιακής παρουσίας του καθενός που επιθυμεί να συμμετάσχει) και χωρίς πιστοποιητικά «νομιμοφροσύνης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου, εγκαινιάζεται στην ουσία αυτή η νέα πολιτική συμμαχιών, που έρχεται να ταράξει τα (λιμνάζοντα) νερά στο χώρο της Αριστεράς.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα αυτή η νέα στρατηγική. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, στο βαθμό που ένα ικανό τμήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμφωνεί.
Θα κριθούν πολλά, απ’ την έκβασή της.
Κυρίως όμως θα κριθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την εξουσία θα κινηθεί με μια λαθεμένη αυτάρκεια ή αν θα αναζητήσει πλατιές συμμαχίες απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει και εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, δηλαδή το με ποιους συμμάχους θα κυβερνήσει.
Οι οποίοι σύμμαχοι, είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει, μάλλον προσώρας τουλάχιστον δεν μπορούν να βρεθούν απ’ τα αριστερά του, στο βαθμό που το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά να συζητήσει έστω το προσκλητήριο κοινής δράσης που μόνιμα του απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει ποιο συγκεκριμένο το προσκλητήριο προς δυνάμεις της Αριστεράς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου και θα απευθύνει ακόμα και πρόσκληση συνάντησης με τον Φ. Κουβέλη και προσωπικότητες ανεξάρτητες, που πλέον κινούνται σε σαφέστατα αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Αυτή η πρόσκληση θα γίνει μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες και αφού πριν οι σχέσεις δοκιμαστούν σε επίπεδο κοινής δράσης σε ζητήματα όπου υπάρχει σύμπτωση θέσεων.
Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η αντίθεση σε αυτό είναι μία απ’ τις κοινές δράσεις που είναι εφικτό να αναληφθούν.
Έχει επομένως σημασία το ποιοι θα προσέλθουν σε αυτό το κάλεσμα.
Ποιοι πολιτικοί.
Ποιοι απ’ το χώρο του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης.
Ποιοι απ’ τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Αυτό το τελευταίο έχει την ιδιαίτερη σημασία του, αφού συνδέεται άμεσα και με τον άλλο, κεντρικό στόχο του Τσίπρα, δηλαδή την συγκέντρωση 121 ψήφων, ώστε να μην επιτευχθεί η λεγόμενη «Προεδρική πλειοψηφία» και να πάει η χώρα σε εκλογές, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.  


newsbomb


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!