Όχι Δήμου Παύλου Μελά στη μετακίνηση μαθητών του από τα σχολεία της Νεάπολης

Να συνεχίσουν να φοιτούν και τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Νεάπολης, μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης που είναι ήδη εγγεγραμμένοι εκεί, σεβόμενοι, ταυτόχρονα, το δικαίωμα των παιδιών να παραμείνουν σε πρωινό κύκλο μαθημάτων τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. 
Η απόφαση του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του διευθυντή Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλου Ματζιάρη να αποκλείσουν για άλλη μια χρονιά κάποιους μαθητές που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Πολίχνης από τα σχολεία που βρίσκονται στο Στρεμπενιώτη μας βρίσκει αντίθετους. Τέτοιες αποφάσεις διαταράσσουν τον προγραμματισμό των οικογενειών των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε αυτά τα σχολεία και αναστατώνουν τους ίδιους τους μαθητές. Η εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί ούτε στηρίζεται μόνο στην ευημερία αυτών. Βίαιες αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα παιδιά είναι ανεπίτρεπτες και σε καμία περίπτωση αποδεκτές. 
Απαιτούμε, με αρχές και κανόνες, το στρατόπεδο Στρεμπενιώτη να υπηρετήσει τον τόπο, την κοινωνία και τη σχολική κοινότητα τόσο των δύο Δήμων όσο και ολόκληρων των Δυτικών Συνοικιών. Η παιδεία δεν έχει σύνορα. Και όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ήδη ο δήμος Παύλου Μελά φιλοξενεί δεκάδες μαθητές του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων.
Με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Ενα από τα αντικείμενα για τα οποία αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις στο χρόνο που διοίκησα και διοικώ, ήταν να εξασφαλίσω πρωινά σχολεία για όλους τους μαθητές, να βελτιώσω τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, να μη χαθεί καμιά σχολική μονάδα, πρώτα και κύρια για τους μαθητές και τους γονείς τους και στη συνέχεια για τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης συνέβαλα όσο μπορούσα στην εξυπηρέτηση των μαθητών από την περιοχή του Δήμου Ευόσμου, παλιότερα από τη Νικόπολη του πρώην Δ. Πολίχνης και από τους όμορους δήμους και φυσικά και της Νεάπολης προς τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.
Η εξάλειψη της διπλοβάρδιας και η συνεργασία μας με τους όμορους δήμους για την εξυπηρέτηση των παιδιών μάλλον δεν ήταν παράδειγμα προς μίμηση, για να μην πω ότι δεν άρεσε σε κάποιους, αφού προχωρούν σε περίεργες αποφάσεις εντυπώσεων και μόνο, όπως αποδεικνύεται. Με ελαφριά συνείδηση αποφασίζουν, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση, για το μέλλον των παιδιών και αναγκάζουν τους γονείς να φτάνουν στο σημείο να αλλάζουν κηδεμονίες, δηλαδή να δέχονται ότι αδυνατούν να έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους στο σχολείο. Αν και δεν κατανοώ τους λόγους τέτοιων ενεργειών, εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου που διέπονται από τις ίδιες αρχές που είχα πάντα, για το καλό των παιδιών και του τόπου από όποια θέση και αν βρίσκομαι».
 
Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλου προς το Διευθυντή B/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Δήμαρχο Δήμου Νεάπολης - Συκεών. 
 
"Συνεργαζόμενοι η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Δήμου Νεάπολης -Συκεών επαναλαμβάνετε και φέτος την ίδια ιστορία απαξίωσης του Δήμου Παύλου Μελά και της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς), χωρίς ενημέρωση, χωρίς τεκμηρίωση και αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεών σας.
Την προηγούμενη χρονιά ζήσαμε μαζί με τους γονείς και τους μαθητές στα τέλη Ιουνίου και έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μια αδιανόητη κατάσταση, που είχε θέμα την αγωνία των μαθητών της Πολίχνης που φοιτούσαν στα Γυμνάσια της Νεάπολης για αλλαγή του σχολείου φοίτησής τους. Την απόφαση έλαβαν ξαφνικά δύο φορείς, χωρίς να πάρουν υπόψη καθόλου τις προτάσεις του Δήμου Παύλου Μελά. Την τελευταία ημέρα λειτουργίας των σχολείων στάλθηκαν τα απολυτήρια των παιδιών σε ένα ΓΕΛ εν αγνοία όλων μας!
Αποτέλεσμα ήταν να διωχθούν 75 απόφοιτοι Γυμνασίου (κάτοικοι Πολίχνης) από τα σχολεία της Νεάπολης, με την αιτιολογία ότι δεν επαρκούσαν οι χώροι των σχολείων και ότι τα ΓΕΛ της Νεάπολης εξαιτίας αυτών των μαθητών, θα λειτουργούσαν από την επόμενη σχολική χρονιά σε διπλοβάρδια. Οταν όμως οι γονείς αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη διαδικασία αλλαγής κηδεμονίας με το ανάλογο οικονομικό κόστος φυσικά, ξαφνικά τα 2/3 των παραπάνω μαθητών χώρεσαν στα ΓΕΛ της Νεάπολης.
Δε χώρεσαν βέβαια τα υπόλοιπα παιδιά που οι γονείς τους αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις, που πρέπει να γίνονται μόνο για σοβαρούς λόγους, γιατί θεώρησαν ότι ξεφτιλίζονται ως γονείς.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε πάλι το ίδιο σκηνικό. Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει στείλει την με αρ.πρωτ. 11713/4-3-14 απόφαση ΔΕΠ και το υπ΄αριθμ. 38623/12-6-14 έγγραφο προς τη ΔΕΠ Νεάπολης - Συκεών και τη Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Δ.Θεσ/νίκης, για φοίτηση όλων των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης στα 4ο και 5ο Γυμνάσια Νεάπολης και τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών που προέρχονται από το 3ο Δ.Σ. Πολίχνης σε ΓΕΛ της Νεάπολης.
Η Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Δ.Θεσ/νίκης, ενώ πρόκειται για ένα θέμα που αφορά και τους δύο Δήμους δηλαδή Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών, επικυρώνει χωρίς καμιά αιτιολογία την απόφαση της ΔΕΠ Νεάπολης -Συκεών, η οποία χωρίς αιτιολογία και τεκμηρίωση εξαιρεί 3 μαθητές του 3ου Δ.Σ. Πολίχνης από τα Γυμνάσια Νεάπολης και διώχνει όλους τους αποφοίτους των Γυμνασίων (που είναι κάτοικοι Πολίχνης) ανεξάρτητα αν προέρχονται από το 3ο Δ.Σ. Πολίχνης που βρίσκεται εντός του χώρου Στρεμπενιώτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι φοιτούσαν σε Γυμνάσια της Νεάπολης με γνώση και ευθύνη των Δ/ντών των Γυμνασίων, της ΔΕΠ Νεάπολης - Συκεών και κατ΄επέκταση και της διοίκησης του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και όχι ύστερα από συμφωνία των δύο Δήμων .
Αναρωτιόμασταν φέτος πόσους μαθητές με αλλαγές κηδεμονίας θα δεχτούν -θα χωρέσουν- τα ΓΕΛ της Νεάπολης με τις ευλογίες της Δ/νσης Β/θμιας εκπαίδευσης Δ.Θεσ/νίκης και του Δήμου Νεάπολης - Συκεών.
Η απάντηση τελικά δόθηκε πάλι την τελευταία ημέρα. Δε χώρεσαν οι 15 μαθητές που δεν προχώρησαν σε αλλαγή κηδεμονίας και αλλαγή διεύθυνσης!
Αν η εκπαίδευση και η πολιτική έχουν αυτές τις αρχές και τις θέσεις και αυτά διδάσκουν σε παιδιά 15 ετών να εφαρμόσουν για το μέλλον τους, εγώ προσωπικά λυπάμαι πραγματικά.
Ενα από τα αντικείμενα για τα οποία αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις στο χρόνο που διοίκησα και διοικώ, ήταν να εξασφαλίσω πρωινά σχολεία για όλους τους μαθητές, να βελτιώσω τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, να μη χαθεί καμιά σχολική μονάδα, πρώτα και κύρια για τους μαθητές και τους γονείς τους και στη συνέχεια για τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης συνέβαλα όσο μπορούσα στην εξυπηρέτηση των μαθητών από την περιοχή του Δήμου Ευόσμου, παλιότερα από τη Νικόπολη του πρώην Δ. Πολίχνης και από τους όμορους δήμους και φυσικά και της Νεάπολης προς τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης .
Η εξάλειψη της διπλοβάρδιας και η συνεργασία μας με τους όμορους δήμους για την εξυπηρέτηση των παιδιών μάλλον δεν ήταν παράδειγμα προς μίμηση, για να μην πω ότι δεν άρεσε σε κάποιους, αφού προχωρούν σε περίεργες αποφάσεις εντυπώσεων και μόνο, όπως αποδεικνύεται. Με ελαφριά συνείδηση αποφασίζουν, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση, για το μέλλον των παιδιών και αναγκάζουν τους γονείς να φτάνουν στο σημείο να αλλάζουν κηδεμονίες, δηλαδή να δέχονται ότι αδυνατούν να έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους στο σχολείο.
Όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες και να αγωνιζόμαστε για το καλό των παιδιών μας που αποτελούν το μέλλον του τόπου, εξασφαλίζοντας πρώτα τις υποδομές, στη συνέχεια την ποιοτική εκπαίδευση και φυσικά δίνοντας τους αρχές και ιδανικά τα οποία πρέπει να πιστεύουμε και να υπηρετούμε πρώτα όλοι εμείς (πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, γονείς).
Οι αποφάσεις συνεπάγονται ευθύνες και συνέπειες.
Αν και δεν κατανοώ τους λόγους τέτοιων ενεργειών, εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου που διέπονται από τις ίδιες αρχές που είχα πάντα, για το καλό των παιδιών και του τόπου από όποια θέση και αν βρίσκομαι".
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!