Ερώτηση της Στ. Ξουλίδου στον υπουργό Παιδείας σχετικά με το μάθημα της φυσικής αγωγής


                                                                                                                                             
 11-9-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
                       
Θέμα: Σχετικά με το μάθημα της φυσικής αγωγής.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως σας είχα τονίσει στην από 28/07/2014 αναφορά μου σχετικά με το ανωτέρω ζήτημα γεγονός ότι από το σχολικό έτος 2014-2015 προβλέπεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μείωση των ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, σε αντίθεση με τη σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση του συγκεκριμένου μαθήματος.
Συγκεκριμένα, από τη νέα σχολική χρονιά το ανωτέρω μάθημα θα διδάσκεται μόνο δύο ώρες την εβδομάδα στα δημοτικά σχολεία, στις τρείς τάξεις του γυμνασίου καθώς και στην Α’ τάξη Λυκείου  και μια μόνο ώρα στις τάξεις Β’ και Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, στη Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ δεν προβλέπεται ώρα για το μάθημα της φυσικής αγωγής.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες δεν υποτιμούν μόνο τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος και το έργο των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, αλλά πολύ περισσότερο επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στη γενικότερη ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων, αλλά και στην ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους στη χώρα μας. Η φυσική αγωγή αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και οφείλει να παρέχεται δωρεάν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η συρρίκνωσή της οδηγεί σε καρατόμηση του αθλητικού πνεύματος και της βασικής αρχής «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Επιπροσθέτως, επισημαίνουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με την αύξηση των ωρών φυσικής αγωγής, εφόσον το εκπαιδευτικό προσωπικό ήδη υπάρχει, είναι επαρκές και δεν θα χρειαστούν νέες προσλήψεις.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:
1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να μην προχωρήσετε σε μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
2.    Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε άρση της απόφασής σας για τη μη διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος στη Γ’ τάξη των ΕΠΑΛ;
3.    Βάση ποίων κριτηρίων προβήκατε στις ανωτέρω αποφάσεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προβλέπουν τρείς ώρες φυσικής αγωγής την εβδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων;

             

                                Η ερωτώσα Βουλευτής

                                                                                                                                   Σταυρούλα Ξουλίδου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!