Κατερίνα Μάρκου: "Aδικίες εις βάρος εργαζομένων μητέρων ορισμένου χρόνου από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»"


Δελτίο τύπου – 3 Σεπτεμβρίου 2014
Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για αδικίες εις βάρος εργαζομένων μητέρων ορισμένου χρόνου από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
Ερώτηση σχετικά με ορισμένες αδικίες του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εις βάρος γυναικών που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ιδίως για αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενες σε σχολεία, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.
Το Πρόγραμμα στοχεύει πρωτίστως στη διευκόλυνση των εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη φροντίδα των τέκνων τους παράλληλα με την εργασία τους. Γι αυτό άλλωστε οι εργαζόμενες μητέρες μοριοδοτούνται με 35 – 45 μόρια, σύμφωνα με την προκήρυξη του Προγράμματος, έναντι 10 μορίων που λαμβάνουν οι άνεργες μητέρες.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, παρατηρείται το φαινόμενο να μοριοδοτούνται ως άνεργες ή να εξαιρούνται του Προγράμματος μητέρες εργαζόμενες ορισμένου χρόνου, οι οποίες τυχαίνει να εργάζονται τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από την περίοδο υποβολής των αιτήσεων (25 Ιουλίου με 4 Αυγούστου τη φετινή χρονιά).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσες εργάζονται σε σχολεία είτε ως εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί) είτε ως προσωπικό καθαριότητας, οι οποίες, ως γνωστόν, δεν απασχολούνται τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι μητέρες αυτές, ως εργαζόμενες ορισμένου χρόνου, θα λάμβαναν 40 μόρια για το πρόγραμμα. Εξαιτίας, όμως, του τυχαίου γεγονότος ότι δεν εργάζονται την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, κινδυνεύουν να χάσουν το ευεργέτημα του Προγράμματος «Εναρμόνιση» είτε λόγω μειωμένων μορίων είτε λόγω απουσίας κάρτας ανεργίας, παρόλο που πρόκειται ακριβώς για την κατηγορία γυναικών στις οποίες στοχεύει κατά κύριο λόγο το Πρόγραμμα, δηλαδή εργαζόμενες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους οπότε και παρέχεται η φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς και τις λοιπές δομές φροντίδας.
Ζητά, λοιπόν, να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του ως άνω ζητήματος.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!