Σαμαράς: Πήγε και ήρθε με άδεια χέρια από τη Μέρκελ


Σε συνάντηση χωρίς... ιδιαίτερες ανακοινώσεις εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το τετ-α-τετ του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε, ακόμη μια φορά για «στήριξη» χωρίς να προσθέτει τίποτα άλλο.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε επενδύσει αρκετά σε αυτήν την συνάντηση, ιδιαίτερα στο επικοινωνιακό κομμάτι, η Ανγκελα Μέρκελ προτίμησε να μην «πλατιάσει» αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος και την Τρόικα. Για την ακρίβεια δεν έκανε καμία σχεδόν αναφορά, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και περιορίστηκε να εκφράσει την πολιτική της στήριξή προς τη χώρα και την κυβέρνηση παραπέμποντας για τα δύσκολα θέματα και τις αποφάσεις στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα.
Σημειωτέον ότι η καγκελάριος απέφυγε κάθε αναφορά στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις παρότι δέχθηκε (ελληνική) δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και εξέφρασε την στήριξή της στον κ. Σαμαρά: «ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους, βήμα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον από ό,τι παρελθόν, υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Τίποτα άλλο δεν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα».
Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της -Δεν χρειαζόμαστε νέο πακέτο βοήθειας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις επιτυχίες που εκτιμά πως έχει καταφέρει η κυβέρνηση αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος, το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανακεφαλαιοποίηση και την ανάπτυξη για να καταλήξει ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Ευχαρίστησε, όπως αναμενόταν, την καγκελάριο για την στήριξη προς τη χώρα και τη συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια αναλώθηκε στον ενεργειακό ρόλο που παίζει η Ελλάδα αναφορικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία σχετική αναφορά για το ελληνικό χρέος παρά τα όσα είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες.
Θετικό το αποτέλεσμα λένε στο Μαξίμου
Στον αντίποδα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι η συνάντηση ήταν θετική και πως ο πρωθυπουργός πήρε την μέγιστη πολιτική στήριξη, ωστόσο, είχαν ήδη φροντίσει να χαμηλώσουν ελαφρώς τις προσδοκίες από αυτό το ραντεβού τα τελευταία 24ωρα.

Γερμανικός τύπος: Οταν η Μέρκελ χτύπησε στην πλάτη τον Σαμαρά

Στη συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά αναφέρθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό ως μαχητικό, ενώ στάθηκαν στους επαίνους της Καγκελαρίου, ενώ κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

«Η καγκελάριος Μέρκελ χτύπησε επιδεικτικά στην πλάτη τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, παρότι λειτουργεί υπό την πίεση της εσωτερικής πολιτικής. Στη συνάντησή τους, η Μέρκελ μίλησε για πολύ θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Finanzen, σε άρθρο που σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει επικριθεί αυστηρά εξαιτίας των μέτρων σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνησή αλλά «εμφανίστηκε μαχητικός και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πορευτεί χωρίς νέο πακέτο βοήθειας». Ακόμη, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο έγινε σε μια αγωνιώδη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα.

Για «θετικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία και πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο η Die Zeit, ενώ το Focus σημειώνει την αισιοδοξία της Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη δήλωσή της πως «οι πρώτοι καρποί της επιτυχίας είναι ορατοί για την Ελλάδα, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια ύφεσης».

«Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο αριθμός των ανέργων βρίσκεται σε πτώση και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι αναγκαίο. Τόσο σίγουρος εμφανίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο», είναι το σχόλιο του Der Spiegel.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και οι κοινές δηλώσεις τους προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση τόσο της Κουμουνδούρου όσο και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού -Εκθέτει όλη τη χώρα
«Κεραυνούς» προσωπικά κατά του Αντώνη Σαμαρά εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού» που «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα», ενώ όπως τονίζει η Κουμουνδούρου δεν προχώρησε στην παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα. Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του.
Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από την σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα. Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει».
Ποτάμι: Λόγια παρηγοριάς η πολυδιαφημισμένη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ
«Σε... λόγια παρηγοριάς κατέληξε τελικά η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ», αναφέρεται σε σχόλιο του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί η κατανόηση της κ. Μέρκελ, ούτε η χώρα σώζεται με παρακαλετά ή τσαμπουκάδες.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει την ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης «που θα έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και θα υποχρέωνε συμμάχους και δανειστές να σκεφθούν αλλιώς την Ελλάδα» και επικρίνει τα κόμματα εξουσίας ότι προτάσσουν τη σωτηρία τους από τη σωτηρία της χώρας.
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πλευρά του, χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά τον Αντώνη Σαμαρά «προσκυνημένο» και σημείωσε ότι «αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού».
Αναλυτικά:
«Ο πρωθυπουργός, αφού ανέπτυξε, ακόμα μια φορά, στα πλαίσια της πολιτικής εικονικής πραγματικότητας, το success story μιας άλλης χώρας, αφού απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας.
Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού».
ΔΗΜΑΡ: Η συνάντηση διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση
Η Δημοκρατική Αριστερά σε σχόλιό της αναφέρει:
«Τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έρχονται να διαψεύσουν τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Το Βερολίνο αποδεικνύεται αμετακίνητο στη συγκεκριμένη αντίληψη διαχείρισης της κρίσης, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση και την οικονομία σε υφεσιακό τέλμα. Οι όποιες θετικές αναφορές στην πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να ισοσκελίσουν το βάρος των υποδείξεων και της γερμανικής εμμονής για προσήλωση στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις πολιτικές της λιτότητας».
ΚΚΕ: Με ή χωρίς Τρόικα ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα Μνημόνια
«Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για τον λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί», επισημαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Το ΚΚΕ εκτιμά πως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «επιδιώκει "ελάφρυνση" του χρέους και του μνημονίου, όχι για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο και για ν' αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής».
«Άλλωστε, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, έχουν προεξοφλήσει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα με τη στάση που κρατάει ο καθένας στο ζήτημα του χρέους και του μίγματος πολιτικής που προτείνουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ χαρακτηρίζεται αποπροσανατολιστική και εχθρική για τον λαό η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων «που «προσκυνούν» την ΕΕ, για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, να διαπραγματευτεί καλύτερα το «τέλος του μνημονίου και της τρόικα».
«Όλοι τους κρύβουν ότι, με ή χωρίς τρόικα, με ή χωρίς νέο "πακέτο-μνημόνιο", ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς επιτήρησης της ΕΕ, θα συνεχίσει να ματώνει για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Γι' αυτό άλλωστε και αυτά τα κόμματα δεν δεσμεύονται για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού ούτε καν για την ουσιαστική ανακούφισή του», επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση και τα χρέη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή, ολοσχερή διαγραφή του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση του φυσικού και παραγόμενου πλούτου της χώρας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας πως «αυτήν την προοπτική χρειάζεται να ισχυροποιήσει ο λαός με την πάλη και την ψήφο του, για να ορθώσουμε πιο αποτελεσματικά εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές υπέρ του λαού».
Απάντηση της ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε περιθωριακοί
«Περιθωριακή κριτική από ένα περιθωριακό κόμμα. Κρίμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, με την οποία «απαντά» στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ περί των δηλώσεων του πρωθυπουργού, στο Βερολίνο.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!