Μαύρη μέρα για τις Εθνικές μας ομάδες Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου




Μαύρη μέρα για τις Εθνικές μας ομάδες Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου.
Τόσο στο μπάσκετ όπου αποκλειστήκαμε από τη Σερβία , όσο και στο ποδόσφαιρο όπου χάσαμε από τη Ρουμανία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Η Εθνική Ελλάδος πέταξε στα σκουπίδια την εξαιρετική της πορεία στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ κι έχασε εύκολα από τη Σερβία (72-90) και πλέον θα επιστρέψει στην Αθήνα με τους «πλάβι» να περνούν στα προημιτελικά.
Δυστυχώς για όλους η Εθνική εμφανίστηκε πολύ αγχωμένη κόντρα σε μία Σερβία απόλυτα διαβασμένη. Οι «πλάβι δεν άφησαν τους διεθνείς να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο, ήταν φοβερά εύστοχοι σε όλα τα μεγάλα σουτ,είχαν σε τεράστια μέρα τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς κι έφτασαν σε μία δικαιότατη νίκη, έστω κι αν είχαν τερματίσει τέταρτοι στην πρώτη φάση και η Ελλάδα είχε βγει πρώτη και αήττητη. 
Από την πλευρά των διεθνών προσπάθησε ο Νικ Καλάθης με 14 πόντους και πέντε ριμπάουντ, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν αρκετή... Κάπως έτσι τα όνειρα για διάκριση έγιναν ένας εφιάλτης για τους Έλληνες που πίστεψαν ότι αυτή η ομάδα μπορούσε να πάει ψηλά, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη...
Η εξέλιξη του αγώνα
Με τεράστιο πάθος, αλλά και ενθουσιασμό ξεκίνησαν τον αγώνα οι Σέρβοι και αυτό φάνηκε από τις πρώτες φάσεις όταν κυρίως ο Κάλινιτς έβαζε όλη του τη δύναμη κι έδειχνε με τα καρφώματά του το πείσμα και τη θέληση για τη νίκη-πρόκριση. Στον αντίποδα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειχνε να μην πατάει καλά, αλλά διατηρήθηκε κοντά στο σκορ βρίσκοντας επιθετικές λύσεις. Οι «πλάβι» ξέφυγαν με πέντε πόντους (15-10), αλλά η Εθνική αντέδρασε και μάζεψε τη διαφορά για να κλείσει η πρώτη περίοδος με 23-20.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι διεθνείς προσπάθησαν να σφίξουν την άμυνα αλλά δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που περίμεναν. Οι παίκτες του «Σάλε» συνέχισαν να βάζουν όλα τα μεγάλα σουτ, με τον Κάλινιτς (12 π.) να αποτελεί άλυτο πρόβλημα και τους Τεόντοσιτς και Μπογκντάνοβιτς να οργανώνουν σταθερά καλά τις σέρβικες επιθέσεις. Από την άλλη η Ελλάδα στηριζόταν κυρίως στον Πρίντεζη, ενώ ο Μάντζαρης πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής για να σταματήσει τον Τεόντοσιτς, αλλά και διότι είχε χρεωθεί από νωρίς με δύο φάουλ ο Νικ Καλάθης. Δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου, η Ελλάδα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά χάρη σε σουτ τριών πόντων του Νίκου Ζήση, αλλά οι αντίπαλοί της έκλεισαν το ημίχρονο με σερί 5-0 και προηγήθηκαν 46-42 στο 20’.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ και το ματς να φαίνεται ότι θα είναι ντέρμπι μέχρι το τέλος. Ωστόσο οι Σέρβοι έφυγαν για πρώτη φορά με διαφορά εννιά πόντων (62-53) στο 27’ εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των διεθνών στην άμυνα, την ώρα που και επιθετικά η «επίσημη αγαπημένη» έμοιαζε να έχει κολλήσει. Στο 30’ ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε 64-55…
Η τελευταία περίοδος αντί να φέρει… αέρα ανατροπής έφερε κατήφεια, έλλειψη καθαρού μυαλού και αυτό δεν θα το άφηνε ανεκμετάλλευτο μία ομάδα όπως η Σερβία. Το συγκρότημα του Τζόρτζεβιτς δεν έχασε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης την ψυχραιμία του και δεν ξέφυγε καθόλου από το πλάνο του νεόκοπου τεχνικού με αποτέλεσμα να θυμίσει... Ελλάδα από τη φάση των ομίλων και να φτάσει σε μία δικαιότατη, εύκολη και άνετη νίκη που το στέλνει στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Μουντομπάσκετ, την ώρα που η εθνική μας ομάδα θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα.
Δεκάλεπτα: 23-20, 46-42, 64-55, 90-72
Σερβία (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 13 (2), Σιμόνοβιτς 5 (1), Γιόβιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 21 (4), Μπιέλιτσα 8, Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 12 (1), Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 10, Ραντούλιτσα 16, Στίματς
Ελλάδα (Φώτης Κατσικάρης): Μάντζαρης 5 (1), Μπουρούσης 9 (1), Ζήσης 12 (3), Βασιλειάδης 6 (1), Καλάθης 14 (2), Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 1, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6, Αντετοκούνμπο 7 (1), Βουγιούκας, Πρίντεζης 12

Στο ντεμπούτο του Κλαούντιο Ρανιέρι η Ελλάδα παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τη Ρουμανία στο χειρότερό της παιχνίδι των τελευταίων ετών.
Εφιαλτική ήταν η πρεμιέρα του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Ο Ιταλός τεχνικός, φοβόταν αρκετά τις συνθήκες με το άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» και στον αγωνιστικό χώρο αποδείχθηκε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να ξεπεράσει τη συγκεκριμένη συγκυρία για να κάνει μία από τις χειρότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών και να γνωρίσει δίκαια την ήττα με 1-0.
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές φάνηκαν ανέτοιμοι συγκριτικά με τους Ρουμάνους, αλλά και αδούλευτοι καθώς σε καμία στιγμή του αγώνα, δεν υπήρξε κάποια ευκαιρία που έδειχνε ότι υπάρχει χημεία ανάμεσά τους.
Η προκριματική φάση βρίσκεται μόλις στην 1η αγωνιστική και τίποτα δεν χάθηκε με μία ήττα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η εικόνα της ομάδας προκαλεί αρκετή ανησυχία αναφορικά με το μέλλον.
Ημίχρονο… εφιάλτης
Από τη στιγμή που το παιχνίδι διεξαγόταν χωρίς κόσμο, υπήρξε ο κίνδυνος να μπουν οι Έλληνες διεθνείς χωρίς νεύρο στον αγωνιστικό χώρο. Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε με το σύνολο του Κλαούντιο Ρανιέρι να αγωνίζεται χωρίς πάθος και… κοιμισμένο από το αχανές «Γ. Καραϊσκάκης».
Κάτι που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν οι Ρουμάνοι. Η ομάδα του Βίκτορ Πιτούρκα μπήκε… συνειδητοποιημένη στον αγωνιστικό χώρο, γνωρίζοντας τι θέλει και πώς να το πάρει.
Έτσι, μόλις στο 10’ σε μία από τις αρκετές περιπτώσεις που υπήρχαν κενά στα άκρα στην άμυνα της Ελλάδας ο Τσίπσιου ανατράπηκε από τον Χολέμπας με τον Μαρικά να ευστοχεί και να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του.
 Η συνέχεια δεν ήταν καλή για τους διεθνείς μας. Αυτό γιατί στο πρώτο μέρος τουλάχιστον, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ του γρήγορου τέρματος και δεν είχε το καθαρό μυαλό για να μπορέσει να δημιουργήσει επικίνδυνες φάσεις προς την αντίπαλη εστία κλείνοντας το πρώτο μέρος, χωρίς καθαρή ευκαιρία για την ισοφάριση.
Αποβολή και επιτέλους… φάση
Η κακή εικόνα της Ελλάδας συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος. Ωστόσο, στο 53’ ο Μαρικά για άσχημο μαρκάρισμα στον Σάμαρη δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για να αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Ακόμα και τότε η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βρει τους κενούς χώρους και δημιούργησε την πρώτη της ευκαιρία στο 62’ όταν ο Διαμαντάκος έκανε το σουτ από τα πλάγια για να στείλει την μπάλα άουτ.
Μηδέν… φαντασία
Μπορεί η αποβολή θεωρητικά να έδινε πλεονέκτημα ωστόσο, τα πράγματα ίσως και να έγιναν χειρότερα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αυτό γιατί όλη η Ρουμανία έπαιξε πίσω από το κέντρο και δεν υπήρχαν οι χώροι για να δημιουργηθεί κάτι καλό. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι πέρασε τους Χριστοδουλόπουλο και Κονέ για να δώσουν ώθηση στο επιθετικό κομμάτι, ωστόσο υπήρχε πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης με τον Μήτρογλου να είναι εκτός… αγώνα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και να μην μπορεί να φανεί απειλητικός προς την αντίπαλη εστία.
Η μοναδική σπουδαία ευκαιρία ήρθε στο 86’ όταν ύστερα από στημένη φάση, ο Κονέ έκανε το φάουλ για να πηδήξει ο Τοροσίδης στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι του Ταταρουσάνου. Στα τελευταία λεπτά, δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο και έτσι γράφτηκε η πρώτη ήττα για την Ελλάδα στην εποχή Ρανιέρι.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!