Die Welt: Η Τουρκία κατασκευάζει ατομική βόμβα; Τα μυστικά πλάνα του Ερντογάν


Δημοσίευμα-φωτιά φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt η οποία επικαλείται πως οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας έχουν στα χέρια τους όλο και περισσότερες ενδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσανατολίζεται να εξοπλίσει τη χώρα του με πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί την Αγκυρα είναι ένα μυστικό τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, ενώ οι μέρχι σήμερα πληροφορίες ήθελαν το Βερολίνο να παρακολουθεί την Τουρκία για άλλους λόγους όπως η εισροή ισλαμιστών μαχητών, λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.
Η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει έναν μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χλμ ανατολικά από το τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας, ενώ, δύο χρόνια μετά πραγματοποίησε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.
Οπως επισημαίνει η Die Welt, στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς οι εταιρείες παρέχουν στην κυβέρνηση το απαραίτητο ουράνιο για να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας, ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο επιθυμώντας η ίδια να έχει τον έλεγχο στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.
Αυτό το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά και η λογική εξήγηση στην επιθυμία της Τουρκίας να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου είναι για να συγκεντρώσει υλικό για μια τέτοια βόμβα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κενά στις πυρηνικές συμφωνίες της Τουρκίας αφήνουν ανοιχτό «παραθυράκι» και για εμπλουτισμό ουρανίου -απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η ίδια η Αγκυρα, πάντως, αρνείται ότι επιθυμεί τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας, την οποία επικαλείται η Die Welt, έχει στοιχεία πως ο Ερντογάν έχει ήδη κανονίσει από το 2010 να προετοιμαστεί η Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ, όλα δείχνουν και μια πιο στενή συνεργασία με το Πακιστάν.
Παράλληλα, αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων λέγοντας ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις αρχές του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς και τονίζει ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς με 2.500 χιλιόμετρα φάσμα μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2015.
Σύμφωνα με τη Welt, τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.
Ο συντάκτης του άρθρου, Χανς Ρίλε, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Άμυνας, ισχυρίζεται ότι με την πυρηνική ενέργεια του Ισραήλ και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ερντογάν δεν θα ικανοποιηθεί εάν δεν αναπτύξει και η Αγκυρα τη δυνατότητα πυρηνικών όπλων.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!