Συναγερμός και στην Ελλάδα: Έκτακτα μέτρα για τον Έμπολα


Προληπτικά μέτρα ασφαλείας και εντατικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου προς τη χώρα λαμβάνουν οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, μετά την έλευση του ιού έμπολα και στην Ευρώπη.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας παρουσία της πολιτικής του ηγεσίας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

Τα Λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες που επικοινωνούν με άλλες χώρες, αλλά και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι τα πιθανά σημεία από τα οποία μπορεί κάποιος φορέας, ή ασθενής από τον ιό έμπολα να μπει στη χώρα.

Παράλληλα, σε κινητοποίηση βρίσκονται και τα νοσοκομεία της χώρας, οι εντατικές μονάδες νοσηλείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.

Λίστες και εξοπλισμός

Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.

Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατάρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω:

1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.

2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.

3. Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

4. Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.

Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.

«Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά υπάρχει αυξημένη προσοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Διότι επαναλαμβάνω, μία υπερβολή στο θέμα του υπόπτου κρούσματος δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό, δημιουργεί επίσης και αδικαιολόγητο πρόβλημα χειρισμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την πολύωρη σύσκεψη.






real.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!