Στ. Ξουλίδου: Δήλωση για τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας


06-11-2014
        
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και τις καταλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται στα σχολεία της χώρας.

«Το στείρο και ρηχό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αρνητικές συνέπειες στη μαθητική κοινότητα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκατοντάδες Γυμνάσια και Λύκεια εκφράζουν την κάθετη αντίρρηση τους  στο επονομαζόμενο «νέο λύκειο» με συνεχόμενες καταλήψεις. Οι μαθητές αντιδρούν στις νέες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός μαθητή-μηχανή που θα λαμβάνει τη γνώση χωρίς να την επεξεργάζεται. Αντιθέτως, θα την αναπαράγει αυτολεξεί χωρίς να είναι γνώστης της πραγματικής της αξίας. Οι μαθητές με συνοπτικές διαδικασίες θα κατακλύζονται από την εκμάθηση ενός πακτωλού εννοιών και πληροφοριών που το μόνο που θα τους προσφέρει είναι μια επιφανειακή γνώση και ένα διαρκώς αυξανόμενο άγχος για το αν θα πετύχουν στις εξετάσεις. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος της εκπαίδευσης; Η αποστήθιση στείρων πληροφοριών ;
Για άλλη μια φορά η αποτυχία του Υπουργείου να χειριστεί με αξιοπρέπεια την Παιδεία, απέτυχε παταγωδώς. Οι νέες αποφάσεις πυροδότησαν τη μαθητιώσα νεολαία και την ώθησαν να εκφραστεί  με τον ακραίο αυτό τρόπο. Από την πλευρά της όμως η ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίνεται με εκπαιδευτικό φασισμό στα αιτήματα των νέων της χώρας μας. Αντί να ψάχνει για λύσεις, απειλεί με αναπλήρωση των χαμένων ωρών τα Σάββατα, προσπαθώντας να εκβιάσει και να φιμώσει τους μαθητές.  Φαίνεται πως οι ιθύνοντες λησμονούν τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν σε καθηγητές, εξαιτίας των οποίων εξανεμίζονται πολλές διδακτικές ώρες ή τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες παρακωλύουν το διδακτικό έργο.
Αναρωτιέμαι, αν το Υπουργείο θα «τιμωρήσει» το ίδιο σκληρά όσους ευθύνονται για τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα. Μήπως θα πρέπει πρωτίστως να νουθετήσει τους πραγματικούς υπεύθυνους που έχουν δημιουργήσει το παρόν εκπαιδευτικό χάος και να αναλογιστεί, αν τα σχέδια νόμου που προωθεί εμπίπτουν με τις μαθητικές ανάγκες;»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!