Λαφαζάνης για το κραχ στο Χρηματιστήριο: Ωμή παρέμβαση του κεφαλαίου ενάντια στην Αριστερά


Ως μια ακόμα ωμή παρέμβαση του χρηματιστικού κεφαλαίου με σαφή στόχο την Αριστερά, στο πλαίσιο των πολιτικών διεργασιών που εξελίσσονται ταχύτατα, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει τη διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, θα μπορούσε να εκληφθεί η ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας την Τρίτη (9/12), η οποία συνοδεύεται από την ταυτόχρονη άνοδο των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων.

Αυτά γράφει στο σάιτ iskra.gr η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι αγορές βουλιάζουν γιατί φοβούνται την επερχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αυτό το χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση του κεφαλαίου».

Γράφει ακόμη το άρθρο της αριστερής πτέρυγας:
«Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει τεράστιες απώλειες -11,2%, πτώση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "κραχ". Ο δείκτης διαμορφώνεται γύρω στις 918 μονάδες, ενώ πρωταγωνιστής της βαθιάς κατρακύλας είναι ο τραπεζικός κλάδος, του οποίου οι απώλειες κυμαίνονται σε πολλές περιπτώσεις άνω του 15%! Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων "τσίμπησαν" και διαμορφώθηκαν στο 7,76% (από 7,2% που ήταν κατά το χθεσινό κλείσιμο).
Στο ταμπλό, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με την Alpha Bank να βρίσκεται στο -12,9%. Η Εθνική κινείται με απώλειες 13,6%, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 15,7% και η Eurobank είναι στο -13,9%. Έντονες ρευστοποιήσεις και στο υπόλοιπο ταμπλό του FTSE25, με την Ελλάκτωρ να βρίσκεται στο -18,3%, τη ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφει απώλειες -14,2%, τη MIG να είναι στο -16,5% και τη ΔΕΗ στο -14,85%. Απώλειες άνω του 10% σημειώνουν και οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (-13,7%) και του Ομίλου Μυτιλιναίου, ενώ γύρω στο 5% είναι απώλειες για τις μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.
Η ανησυχία των λεγόμενων αγορών για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή κυρίως τα χαλκευμένα stress test των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, όμως, η νευρικότητα και τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηριακού δείκτη και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελούν και μια σαφή προειδοποίηση και πίεση προς την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα επικρατήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και θα έχει σαφές αριστερό πρόσημο.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες συνοδεύονται από τις πολυποίκιλες πιέσεις τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές κατεστημένο, όχι μόνο δεν πρέπει να τρομοκρατήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά, αντίθετα, η κινδυνολογία των αγορών θα πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς, προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο ανορθωτικό έργο της».







iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!