Τα στελέχη της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο

Δελτίο τύπου
Τα στελέχη  της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που διακόνησαν το καλοκαίρι του 2014 την κατασκήνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου , πραγματοποίησαν μέσα στις γιορτές εκδρομή –προσκύνημα στη Βασιλίδα των Πόλεων . Σκοπός της αποστολής η διοργάνωση μετακατασκηνωτικής συνάντησης με τα παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην κατασκήνωση στην Πρώτη –Πριγκηποννήσων.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 στην Αστική Σχολή του Γαλατά ,  το κτίριο της οποίας θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και πιο επιβλητικά κτίρια της Πόλης. Το 1968  το σχολείο μετονομάστηκε απο Galata Rum Okulu σε Karaköy Rum İlkokulu. Εκείνη την περίοδο ιδρυτής του ήταν ο Γερομής Ευγενίδης και διευθύντρια η Θεοφανία Χιλιακοπούλου. Ο αριθμός των μαθητών ανερχόταν στους 230 συνολικά, εκ των οποίων 122 ήταν αγόρια και 108 κορίτσια. Ο αριθμός των μόνιμα διορισμένων δασκάλων ανερχόταν στους 10. Από το 1970 και μετά ο αριθμός των μαθητών μειώνεται σταδιακά ως το 1985 οπότε για μια δεκαετία το σχολείο θα παραμείνει χωρίς μαθητές . Από το 1996-1997, το σχολείο αρχίζει να ανακαινίζεται και ανοίγει ξανά. Από το 2000 έως και πριν από τέσσερα χρόνια λειτουργούσε μόνο το νηπιαγωγείο. Σήμερα το σχολείο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης ώστε να αναδειχθεί και πάλι η ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια αυτού του εξαώροφου κτιρίου.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου  Βαρθολομαίου Α , διανθίστηκε με παραδοσιακά κάλαντα , προβολή διαφανειών , στις οποίες αναβίωσαν οι όμορφες στιγμές της κατασκήνωσης και την παρουσίαση του μουσικοχορευτικού παραμυθιού «ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας» του Όσκαρ Ουάϊλντ.
Στην κατάμεστη αίθουσα, στην οποία παρευρίσκονταν   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο    Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη , ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι( Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ) κ. Αντώνιος Παριζιάνος, ο κ. Λάκης Βίγκας , ο Προϊστάμενος της Εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη, ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Γυμνασίου –Λυκείου κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου ,η κ. Ασπα Χασιώτη υποδιευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη  και πολλοί ομογενείς, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά .
Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  επισφράγισε την εκδήλωση δίνοντας ευχές για τη νέα χρονιά ,εκδηλώνοντας την ευαρέσκεια του για μια ακόμη φορά προς τον άγιο Νεαπόλεως που στελέχωσε την κατασκήνωση του Πατριαρχείου και δηλώνοντας σθεναρά την πρόθεση της Μητρός Εκκλησίας να διεκδικήσει-και να πετύχει - την επιστροφή των Ορθόδοξων Ιερών Ναών της Περιοχής του Γαλατά .
Την επόμενη μέρα , Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 , η ομάδα των στελεχών της Μητροπόλεως εκκλησιάστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, έψαλε πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην αυλή του Πατριαρχείου και πήρε την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Από τις πιο συγκινητικές  στιγμές της  εκδρομής -αποστολής υπήρξε η επίσκεψη στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο –Λύκειο  και η μεστή νοημάτων επικοινωνία με το Διευθυντή του σχολείου κ. Ι. Δεμιρτζόγλου. Ο κ. Δεμιρτζόγλου με εξαιρετική γλαφυρότητα ξενάγησε την ομάδα των στελεχών στις άρτια εξοπλισμένες αίθουσες του Ζωγράφειου και ζωντάνεψε στα έκπληκτα μάτια της, σκηνές από ένα παρελθόν έμφορτο με  σχολικές επιτυχίες , δράσεις, δρώμενα .
Τα εμβληματικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που αντήχησαν στην αυλή του Ζωγράφειου και στη γειτονιά του Πέραν διετράνωσαν το μήνυμα : « οι Ρωμιοί της Πόλης , οι λίγοι και αμέτρητοι, είναι εδώ και θα είναι  εδώ »..
Εκ του Γραφείου Τύπου 








Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!