Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: Κατάργηση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Παιδείας


Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
Αθήνα, 13-3-2015
 Αρ. Πρωτ.: 057
ΠΡΟΣ :
κ. Αριστείδη Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Τάσο Κουράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
ΚΟΙΝ:
– στη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης Υ.Πο.Παι.Θ.
στα ΕΠΑ.Λ. - Ε.Κ., στις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., στους Εκπαιδευτικούς, στα Μ.Μ.Ε.
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Με το Ν. 4186/2013, η προηγούμενη Κυβέρνηση νομοθέτησε τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), οι οποίες προβλεπόταν να λειτουργούν ΕΞΩ από το Τυπικό Εκπαιδευτικό σύστημα.
Με την ΚΥΑ 10630/17-9-2013 (ΦΕΚ 2599 τ.Β΄15-10-2013) «ίδρυσε» 89 Δημόσιες Σ.Ε.Κ. Στη συνέχεια κατέβαλε επαναλαμβανόμενες (αλλά αποτυχημένες) προσπάθειες να τις λειτουργήσει.
Τα Χριστούγεννα του 2014, ο απελθών Υφυπουργός Παιδείας αποφάσισε την από 8-1-2015 έναρξη λειτουργίας έξι (6) τμημάτων σε τέσσερις (4) συνολικά Δημόσιες Σ.Ε.Κ. σε όλη τη Χώρα (αρ. πρωτ. Κ1/210405/23-12-2014).
Πέραν τούτου η πληροφόρησή μας δεν επιβεβαιώνει την κανονική λειτουργία τους. Πρόσφατα όμως μας γνωστοποιήθηκε έναρξη λειτουργίας της Σ.Ε.Κ. Μυτιλήνης.

Στις προγραμματικές δηλώσεις σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 9 Φεβρουαρίου 2015, αναφερθήκατε στην κατάργηση των Σ.Ε.Κ.
Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει απολύτως με την πάγια θέση μας ότι οι ανήλικοι μαθητές πρέπει να λαμβάνουν Τεχνική Επαγγελματική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποκλειστικά και μόνο μέσα στο Τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το θέμα όμως με τις ιδρυθείσες (απειροελάχιστες) Σ.Ε.Κ. είναι εξαιρετικά επείγον διότι η έναρξη λειτουργίας τους θα δημιουργήσει προβλήματα, παρενέργειες και διαμαρτυρίες, αν ακολουθήσει καθυστερημένα η κατάργηση και διακοπή της λειτουργίας τους.
Για να μην δημιουργηθούν λοιπόν τετελεσμένα και αναστατώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κατεπείγον να ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ η παραπάνω, αλλά και κάθε άλλη απόφαση λειτουργίας των Σ.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, το Υπουργείο αρχίζει να δέχεται πιέσεις για την λειτουργία …ΟΛΩΝ των Σ.Ε.Κ. (βλ. την από 6-3-2015 ερώτηση βουλευτών).
Για όλους τους παραπάνω λόγους,

ζητούμε
να προβείτε ΑΜΕΣΑ και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ:
1. Σε ΑΚΥΡΩΣΗ κάθε Υπουργικής Απόφασης ίδρυσης και λειτουργίας των Σ.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας,
2. Σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις (τροποποίηση του Ν. 4186/2013 με διατάξεις, στο Πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή), που να προβλέπουν:
2α)      Επαναφορά των καταργημένων Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. και λειτουργία τους στα ΕΠΑ.Λ.
2β)      Ανασύσταση των καταργημένων Κλάδων Τεχνικών Ειδικοτήτων.
2γ)      Άμεση επαναφορά στα ΕΠΑ.Λ. των Εκπαιδευτικών των καταργημένων Κλάδων Τεχνικών Ειδικοτήτων.
3. Σε επαναλειτουργία όλων των σχολείων της Τ.Ε.Ε. που έκλεισαν (106 ΕΠΑ.Σ. που καταργήθηκαν και όσων ΕΠΑ.Λ. καταργήθηκαν) και τη λειτουργία από το σχολικό έτος 2015 – 2016 ισάριθμων ΕΠΑ.Λ. με τις ειδικότητες οι οποίες διδάσκονταν σε αυτά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ο Πρόεδρος Σταμάτης Σταματιάδης
ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αμπόνης


Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
ηλεκτρον. σελ.: http://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
πληροφορίες: Σταμάτης Σταματιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6945-752224Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!