“Το παράδειγμα της γιαγιάς Όλγας” .... του Στάθη Αναστασιάδη [φώτο]



"Το παράδειγμα της γιαγιάς Όλγας"


Η κυρά Όλγα είναι μια ομογενής γιαγιά 83 χρονών.
Πόντια και πρόσφυγας από την πρώην Σοβιετική Ένωση , μιλάει μόνο ποντιακά.
Η ζωή δεν στάθηκε φιλική προς αυτή .
Αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί από τη γη που γεννήθηκε και μεγάλωσε και μαζί με το γιο και τη νύφη της ήρθε στη δεκαετία του’90 στα πάτρια εδάφη και εγκαταστάθηκε στην Πολίχνη.
Χήρεψε νωρίς μόλις έφτασε στην πατρίδα, και πλέον προσπαθεί να επιβιώσει με μια σύνταξη των 310 €.
Ο γιος της με τη νύφη της σηκώνονται από τις 5.00 το πρωί και πηγαίνουν στις Λαϊκές της πόλης για το μεροκάματο.
Γιατί όμως αναφερόμαστε σε μια τέτοια Γιαγιά;
Η κα Όλγα αποτελεί παράδειγμα για μίμηση με την ενέργεια που βγάζει και την κοινωφελή εργασία που προσφέρει στη γειτονιά της.
Κατοικεί στην εσωτερική περιφερειακή της Πολίχνης δίπλα στο ΔΑΚ (25ης Μαρτίου) όπου τα τελευταία  χρόνια ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος και δημιουργήθηκαν παρτέρια μεταξύ των 2 κατευθύνσεων κυκλοφορίας.
 Τα χόρτα μεγάλωσαν και δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στους οδηγούς που δεν είχαν ορατότητα στις διασταυρώσεις.


Βέβαια πρόβλημα δημιουργούσε και η αισθητική του χώρου.
Πολλαπλές ήταν οι φορές που οι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν από τις υπηρεσίες του δήμου την συνδρομή τους για την αποψίλωση των χόρτων και τον ευπρεπισμό του χώρου.
Παρά τις κάποιες παρεμβάσεις του δήμου στον εν λόγω χώρο ο χώρος έμοιαζε εγκαταλελειμμένος.
Τότε ανέλαβε δράση η γιαγιά Όλγα.
Έπιασε την τσάπα, το φτυάρι και άλλα εργαλεία και ξυπνούσε κάθε πρωί από τις 06.00. Άρχισε όχι μόνο να αποψιλώνει τον χώρο αλλά και να τον διαμορφώνει, να τον ευπρεπίζει φυτεύοντας λουλούδια, φυτά, δεντράκια κ.α.
Και μάλιστα δεν το έκανε μόνο στο χώρο που ήταν απέναντι στο σπίτι της αλλά επεκτάθηκε και από τις άλλες δυο πλευρές όσο μπορούσε.
Η δουλειά της συνέχιζε και το μεσημέρι με καύσωνα το καλοκαίρι αλλά και το απόγευμα.
Σήμερα η γιαγιά Όλγα  είναι η γιαγιά όλης της γειτονιάς και συνεχίζει την περιποίηση του χώρου κάθε πρωί για 2-3 ώρες και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και οι περαστικοί στέκονται και κοιτούν, άλλοι με περιέργεια και άλλοι με δέος για το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας της.
Μακάρι να υπήρχαν σήμερα πολίτες να μιμηθούν την γιαγιά Όλγα καθώς η κοινωνία μας έχει ανάγκη τέτοιες ''γιαγιάδες'' και όχι μόνο...
Εμείς μπορούμε να πούμε μόνο, ‘’Εύγε γιαγιά Όλγα’’
Συντάκτης
Στάθης Αναστασιάδης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!