Στη διάθεση της Αθήνας ρωσικά κρατικά αρχεία για τη γερμανική κατοχή

Στη διάθεση της κυβέρνησης θέτει η Ρωσία μέρος των κρατικών της αρχείων που αφορούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας, Μ. Σοκόλωφ.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλους των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και την αντίσταση του ελληνικού λαού.

Το περιεχόμενο του καταλόγου θα μεταφραστεί, θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ώστε να επιλεγούν τα αρχεία που θα ζητηθούν από τις ρωσικές αρχές.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα δοθούν στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ώστε να αξιοποιηθούν για τη στήριξη του σχετικού ελληνικού αιτήματος. 

Μετά την παραλαβή του καταλόγου των αρχείων και της σχετικής συνοδευτικής επιστολής ο κ. Ήσυχος ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα και επεσήμανε πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έχει αποκτήσει, μέσω των κρατικών αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ (400 χιλιάδες σελίδες) που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945.

 


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!