Φώτο μέσα από το ΣΜΑ: Η τεράστια καταστροφή, τα φουρνέλα, οι πρέσες- νάνοι και η γιγάντια κατασκευή [φώτο]



τεράστια η καταστροφή από τα φουρνέλα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου πρωί, από τις 9, ξεκινάει ένας μαραθώνιος δικών για δεκάδες κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (κυρίως της Ευκαρπίας), 49 τον αριθμό!
18, 25 και 30 Νοεμβρίου οι πιο άμεσες, με τους αγωνιστές του δικτύου κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, να καλούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να τους ανακοινώσουν από κοντά τις εξελίξεις, τις νέες κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως να δουν από κοντά το περίφημο ¨περιβαλλοντικό¨  έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Οι δυο σημαντικές εξελίξεις ήταν  δύο αποφάσεις που αφορούν α) τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειας Κεντρικής Μακεδονίας για ιδιωτικό ΚΔΑΥ στην Νεωχορούδα Ωραιοκάστρου που θα τροφοδοτεί με δευτερογενή απορρίμματα (ελαστικά, πλαστικά, καουτσούκ κ.ά.) προς καύση στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και β) την έγκριση δαπάνης του υποέργου του ΣΜΑ Ευκαρπίας ¨Εκβραχισμός¨  με φουρνέλα.


ο λόφος που πάει να γίνει πεδιάδα!
Τα φουρνέλα - εκρηκτικά την τελευταία εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους, ¨  για 3η φορά στην ιστορία της Ευκαρπίας, σείοντας πραγματικά την περιοχή μας και ισοπεδώνοντας για το δήθεν καλό της πόλης, άλλο ένα τεράστιο κομμάτι του τόπου μας.
 Μετά το ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια του, την Εγνατία οδό και τα νταμάρια της εξωτερικής οδού από το Παπαγεωργίου μέχρι ΤΙΤΑΝ, μας βαράνε αλύπητα για 3η φορά. Τι πρέπει να κάνει αυτή η περιοχή ακόμη για το καλό της πόλης; Να φύγουμε από εδώ τελείως; Εμείς φταίμε που οι πολιτικοί αποφασίζουν ανεύθυνα και χωρίς σχεδιασμό;Είναι δυνατόν να κατασπαταλούν εκατομμύρια ευρώ για χωματουργικές εργασίες και φουρνέλα για να ισοπεδώσουν 100 στρέμματα για ένα ΣΜΑ, αντί να δοθούν τα χρήματα για να μπορεί η κάθε περιοχή να κάνει το δικό της τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων; Ζούμε στο μεσαίωνα. Αυτό γίνεται  στην Ευρώπη; ¨ , λέει με  νόημα ο Αχιλλέας Τσακίρης, μέλος του δικτύου.

Οι πρέσες νάνοι, μπροστά στην τεράστια περιβαλλοντική ζημιά. Γιατί δεν έγιναν φορητές;
Ο Μιχάλης Σπάσος μέλος του δικτύου αναφέρει χαρακτηριστικά: ¨Δείτε το μέγεθος μιας οποιαδήποτε πρέσας, για να καταλάβετε αυτό που σας λέμε τόσο καιρό. Μία από τις 5 πρέσες που έχουν αγοραστεί, έχει δυναμικότητα που αρκεί για 2 δήμους σαν το δήμο Παύλου Μελά, λειτουργώντας λίγες ώρες κάθε μέρα. Βλέπετε και το μικρό μέγεθος της είναι στην ουσία 3 επί 8 μέτρα. Θα μπορούσαν να είναι φορητού τύπου και να τοποθετούνταν οπουδήποτε σε οποιοδήποτε δήμο.  Ας μας εξηγήσουν τις θα τις κάνουν τόσες πρέσες και που θα βρουν τόσα σκουπίδια; Γιατί έπρεπε να σπαταληθούν τόσα λεφτά για ένα ανούσιο έργο;Αλλά δεν ήθελαν, δεν τους ενδιαφέρει το ορθό. Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και δήμαρχοι προκαλούν έχοντας στο μυαλό τους την καύση απορριμμάτων ως μόνη λύση για αυτό και πάνε κόντρα στο νέο σχεδιασμό, στον ΕΔΣΑ.
Έπρεπε να ισοπεδώσουν 100 στρέμματα λόφου; Αυτό θεωρείται περιβαλλοντικό έργο;Έτσι κατασκευάζονται οι ΣΜΑ στην Ευρώπη; Αυτός ο ΣΜΑ είναι η ταφόπλακα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. ¨

η αντιπροσωπεία των κατοίκων
Επίσης  σύμφωνα με το  δίκτυο τίθεται το μεγάλο ερώτημα:
 ¨Οι δήμαρχοι όμως της Θεσσαλονίκης ΓΙΑΤΙ σιωπούν;
Γιατί αφήνουν τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να «αλωνίζει» χωρίς έλεγχο ;
Γιατί δεν έχουν  καταθέσει τοπικά σχέδια για την ΟΔΑ , ώστε να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά, να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες τους και να  προκύψουν  νέες θέσεις εργασίας;
Γιατί δεν δίνονται τα λεφτά του ΣΜΑ Ευκαρπίας, για να δημιουργήσει  ο κάθε δήμος το δικό του ΣΜΑ και  να προχωρήσει το τοπικό του σχέδιο σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ;
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από όλα αυτά;
Η αλήθεια είναι ότι ο γιγάντιος ΣΜΑ Ευκαρπίας ανοίγει το δρόμο για την ΚΑΥΣΗ των στερεών απορριμμάτων .
Αυτό είναι και το «μεγάλο σχέδιο» της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.  Να «πάνε κόντρα»  στο νέο ΕΣΔΑ . 
Για αυτό και απαξιώνουν την ανακύκλωση και τα τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας, που πρέπει να βγάλουν οι δήμοι ξεχωριστά ο κάθε ένας, εις βάρος των πολιτών και των δήμων.
¨Αβαντάρουν¨  λοιπόν τα εργοστάσια καύσης στερεών απορριμμάτων που θέλουν να κατασκευάσουν οι μεγαλοεργολάβοι και την καύση που ζητάει εδώ και χρόνια ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.¨, όπως αναφέρουν και στο δελτίο τύπου τους (Διαβάστε ΕΔΩ)


Ο Θοδωρής Μαυρίδης, μέλος του δικτύου ανέφερε ότι: ¨Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλλει ως υποχρεωτική την εφαρμογή του ΕΣΔΑ. Είναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση η οποία να απαγορεύει στους δημάρχους και την Περιφέρεια να τον καταστρατηγούν. Εκτός από το ΦΟΔΣΑ που μιλάει για καύση, είδαμε και την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να δίνει θετικές γνωμοδοτήσεις σε ΚΔΑΥ  στη Νεοχωρούδα που θα στέλνουν απορρίμματα για την καύση στο ΤΙΤΑΝ, ενώ γνωρίζουν ότι κάτοικοι και δήμος  είναι κατά. Περιμένουμε το Υπουργείο να πάρει την άδεια που δόθηκε το 2014 στο ΤΙΤΑΝ για καύση.¨

Η γιγάντια κατασκευή. Πριν ήταν λόφος, τώρα ΣΜΑ. 
Ο Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος του δικτύου τόνισε ¨Είναι μια βιομηχανία διώξεων, που τρομοκρατεί τους πολίτες επειδή μάχονται για το περιβάλλον, για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και κατά της καύσης απορριμμάτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Ο αγώνας τους είναι υπόδειγμα για όλη τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί πηγή θαυμασμού. Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ γνώριζε ότι ο λόφος αυτός ήταν παλιό λατομείο, αλλά προτίμησαν για τα γνωστά συμφέροντα, να το κατασκευάσουν. ¨

Ο Μιχάλης Σπάσος, τόνισε επίσης πως: "Θα συνεχίσουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις με σκοπό να σταματήσουμε τη βιομηχανία διώξεων που είναι εκδικητική για τους πολίτες που μάχονται για την ορθή διαχείριση και καύση των σκουπιδιών. Θα ζητήσουμε από το δήμο να καταγγείλει την αυταρχικότητα της διοίκησης του Φορεα Διαχειρισης Απορριμμάτων Κ. Μακεδονιας και της περιφέρειας για την απόφαση για το ΤΙΤΑΝ. Επισης ο δημος Παυλου Μελά εχει ζητήσει να γινει ανακληση της αδειας καυσης απτο το ΤΙΤΑΝ. Θα πρεπει επιτελους να δρομολογηθεί.
Μεγάλη ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αν δηλαδή είναι υπέρ της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και των τοπικών σχεδίων δλδ αυτά που λέει ο νέος εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ ή αν προτιμούν να κάνουν πλάτες στο ΦΟΔΣΑ και να είναι υπέρμαχοι της καύσης απορριμμάτων και των γιγάντιων ανούσιων έργων όπως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Επίσης γιατί δεν έχουν καταθέσει ακόμη τοπικά σχεδία που θα τους βοηθούσε να ορθοποδήσουν οικονομικά;
Ο υπουργός μίλησε για χιλιάδες θέσεις εργασίας από την ανακύκλωση . Δεν τις θέλουν οι δήμαρχοι;".

Το δίκτυο καλεί τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους:
1.      Στις δίκες που θα γίνουν στις 18, 25 και 30 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νικης από τις 9 το πρωί.
2.      Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, τη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 20:00, όπου θα ζητήσουν πρωτοβουλίες για το θέμα του ΤΙΤΑΝ και των φουρνέλων στο ΣΜΑ Ευκαρπίας και θα καταδικάσουν τις μονομερείς αποφασεις του ΦΟΔΣΑ και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
3.      Στο γλέντι συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για τους δικαστικούς αγώνες  των αγωνιστών, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι στο κέντρο δεξιώσεων ¨Σταύρος¨ , στην Ευκαρπία.
                                                                                                                                                       




άλλο ένα σημείο που μπήκαν φουρνέλα



Άλλο ένα φουρνέλο που ισοπέδωσε την πλαγιά



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!