Μουζάλας: Διάφοροι στην ΕΕ θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από την Σένγκεν


Η εντύπωση ότι η Αθήνα δεν θέλει την Frontex είναι λανθασμένη, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πιέσεις για αποβολή της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στις γερμανικές εφημερίδες FrankfurterRundschau και Handelsblatt υπογράμμισε ότι η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο και προειδοποίησε ότι το κλείσιμο συνόρων θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική της Ευρώπης, και η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενιαία, διότι μοναχικοί εθνικοί δρόμοι θα προκαλέσουν ένα επικίνδυνο ντόμινο.
Αναφορικά με τις πιέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως «διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από τη Σένγκεν, κυρίως με εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Η θέση της ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνηση».
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε λανθασμένη την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν θέλει την Frontex. «Αυτό είναι λάθος και χρησιμοποιείται στα πλαίσια ενός παιχνιδιού, όπου ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη. Η Ελλάδα θέλει περισσότερη Frontex, από όση μας δίνει η Ευρώπη. Ζητήσαμε 1.800 προσωπικό και μας ήρθαν 800. Χρειαζόμαστε 100 περιπολικά σκάφη. Ζητήσαμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης και λάβαμε 45 εκ των οποίων 15 από τη Γερμανία», εξήγησε.
Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι τα hotspots σε Χίο, Σάμο και Λέρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην δυσκολία της διαχείρισης του μεγέθους των ροών και ιδιαίτερα στην παροχή στέγης.
Ακόμη, τόνισε ότι η μοναδική λύση για την προσφυγική κρίση είναι η αντιμετώπιση των διακινητών στις τουρκικές αρχές, όπως και να πειστούν οι πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στις βάρκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. «Απαξ και βρεθούν στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά και νομικά να τους διασώσουμε», πρόσθεσε.
Στην ίδια συνέντευξη, εξήρε το ρόλο της Ανγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, αναφέροντας η Γερμανία ότι κράτησε την Ευρώπη ενωμένη σε αυτή την κρίση και συνέβαλε ώστε να μην επιστρέψει η Ευρώπη στον Μεσαίωνα.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!