Τραπεζική εκτίναξη 19% διά χειρός Μ. Ντράγκι στο Χρηματιστήριο
Συντονισμένες αγορές χθες ελληνικών τραπεζικών μετοχών που ξεκίνησαν από το τραπεζικό tweet του spokesman της ΕΚΤ σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων της απόφασης της 10ης Μαρτίου, δηλαδή την αγορά ομολόγων EFSF που υπάρχουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, με άνοδο 4,86% και τζίρο 91,5 εκατ. Η κεφαλαιακή «ανάσα» που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις που είχαν δημιουργηθεί, οδήγησαν σε κύμα ανόδου στις τραπεζικές μετοχές. O κλαδικός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 18,92% στις 45,44 μονάδες.
Το ιστορικό της χθεσινής ανοδικής κίνησης, ξεκίνησε από το tweet του εκπροσώπου της ΕΚΤ ότι στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ περιλαμβάνονται από τις 10 Μαρτίου τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. Η σχετική απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων.
Λίγο αργότερα, το Bloomberg αφού επιβεβαίωσε την είδηση ανέφερε ότι στις ελληνικές τράπεζες είχε απαγορευθεί η πώληση των τίτλων του EFSF, ενώ η αποτίμηση έπρεπε να γίνεται στην ονομαστική αξία, ή 100%. Η κίνηση αυτή οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν (λίγο μετά την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης) να πουλάνε ομόλογα του EFSF όπως ανέφεραν στην «Η» χρηματιστηριακά και τραπεζικά στελέχη. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ουσιαστικά θα οδηγήσει σε πρόσθετη εισροή 1 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των ισολογισμών τους.
Τραπεζική Άνοδος
Ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύθηκε από την αρχή της συνεδρίασης πάνω από 10% εξαιτίας της άνοδου και των πέντε τραπεζικών μετοχών. Σταδιακά και όσο η πληροφόρηση για τις εξελίξεις επιβεβαιώνονταν δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα όχι μόνο για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για τα υπόλοιπα blue chips, τα οποία από τις αρχές Απριλίου είχαν βρεθεί σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση χαμηλών συναλλαγών. Ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 44 μονάδες, κλείνοντας στις 45,44 μονάδες και δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και την επιστροφή προς τις 50 μονάδες. Εάν συμβεί αυτό στις επόμενες συνεδριάσεις, λένε οι αναλυτές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για τις 580-600 μονάδες Γενικού Δείκτη.
Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, η πορεία των τραπεζικών μετοχών είχε βυθιστεί κατά το προηγούμενο διάστημα στο τέλμα της αβεβαιότητας και της έλλειψης προοπτικών, η νέα κατάσταση δημιουργεί νέους στόχους και προοπτικές τουλάχιστον για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η βασική χρηματιστηριακή γραμμή των βασικών μετόχων και των hedge funds που είχαν τοποθετηθεί στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ήταν είτε να επιτευχθεί η άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα άνω των τιμών των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων ή να επιτευχθούν υπεραξίες από το trading. Τελικά με δεδομένη των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, επιτεύχθηκε κατά το α' τρίμηνο 2016 το δεύτερο , δηλαδή οι υπεραξίες μέσω trading σε χαμηλότερα επιπεδα τιμών.
Οι χθεσινές εξελίξεις όμως σε συνδυασμό με την ουσιαστική τόνωση (εκτιμόμενη) των εποπτικών κεφαλαίων και των κινήσεων για εξορθολισμό των χαρτοφυλακίων των «κόκκινων δανείων» δημιουργούν νέους χρηματιστηριακούς στόχους για τις τραπεζικές μετοχές. Σε επίπεδο κλαδικού τραπεζικού δείκτη ανοίγουν οι προοπτικές για την επαναπροσέγγιση των 50 μονάδων που θα σημάνει την επιστροφή των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα αρχών έτους.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η ΕΤΕ επιστρέφει στα υψηλά 30 ημερών (στα 0,26 ευρώ), η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται ήδη κοντά (1,98 ευρώ) στα επίπεδα της τιμής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή στα 2 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εκτινάχθηκε χθες πάνω από το 0,22 ευρώ δημιουργώντας νέες τεχνικές βάσεις, ενώ και η μετοχή της Eurobank δείχνει ότι ανακάμπτει μετά από μία περίοδο χρηματιστηριακής ενδοστρέφειας και αδικαιολόγητης (για αρκετούς επαγγελματίες) υποχώρησής της.
Σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών, οι χρηματιστές θεωρούν αδικαιολόγητα χαμηλά τα επίπεδα τιμών των τραπεζικών μετοχών, αφού και το dilution από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων έχουν «χωνέψει» και η κεφαλαιακή τους βάση βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι πριν από τον Νοέμβριο.
Ωστόσο επισημαίνουν (οι χρηματιστές) ότι στα μετοχολόγια βρίσκονται περισσότερα hedge funds απ' ό,τι παλαιότερα και συνδυασμό με τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς κατά το τελευταίο διάστημα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν αυξημένη μεταβλητότητα που αποδίδεται βασίμως στην έλλειψη σαφούς οικονομικού προσανατολισμού της χώρας και της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
Μη χρηματοοικονομικά blue chips
Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η τραπεζική άνοδος «άναψε το πράσινο φως» για ανοδική κίνηση αλλά μικρότερων διαστάσεων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap 25 οδηγείται προς τις 160 μονάδες όσο δηλαδή είχε στις αρχές του χρόνου. Τη σταθερότερη εικόνα κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδρίασεις εμφανίζουν οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ οι οποίες κινήθηκαν με ήπιους ρυθμούς.
Από την άλλη οι μερισματοδότριες μετοχές όπως η Motor Oil, η ΕΧΑΕ και ο ΟΠΑΠ αποτέλεσαν κατά το διάστημα της μεγάλης αβεβαιότητας τα στηρίγματα των μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών.
Μία άλλη κατηγορία μετοχών που κράτησαν μέσα στο παρατεταμένο διάστημα της αβεβαιότητας που εξακολουθούμε να διανύουμε ήταν οι εξωστρεφείς leaders όπως η κοινή μετοχή του «Τιτάν» και της Coca-Cola.
Eάν προσθέσουμε και τις αγορές ιδίων που εφαρμόζουν και η Folli Follie με τη Viohalco αλλά και άλλοι τίτλοι και προστεθεί και η κατηγορία των σταθερών μετοχών όπως η Grivalia και η Aegean, τότε γίνεται εμφανές πόσο σύνθετη είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Προσδοκίες
Πορεία προς την αξιολόγηση
Αναφορικά με την αξιολόγηση, οι συνομιλίες με τους Θεσμούς και η παρέμβαση των ΗΠΑ δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό οδεύουμε προς την τελική φάση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η επισήμανση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αλλά και η ενημέρωση που έκαναν οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου στο Έκτακτο Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε εν πολλοίς προεξοφλήσει τη θετική έκβαση της εξέλιξης, αλλά οι παλινωδίες του Απριλίου είχαν αρχίσει να δημιουργούν αμφιβολίες, τουλάχιστον για τους ευκαιριακούς επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι ο Γενικός Δείκτης μετά την αξιολόγηση θα δεχθεί τις «βοήθειες» τόσο από τις εισροές κεφαλαίων ξένων θεσμικών όσο και από πιθανή αναβάθμισή του από τους ξένους οίκους.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (ως Γενικός Δείκτης, ως συνολική κεφαλαιοποίηση και ως επιμέρους κλάδους) διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των αντίστοιχων περιφερειακών ευρωπαϊκών αγορών. Την απόσταση αυτή είναι πιθανόν να «κλείσει» μετά την αξιολόγηση, δηλαδή ίσως και στην έναρξη του β' εξαμήνου του 2016.
Πηγή: www.imerisia.gr
