Σε 12 δόσεις θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ -Πως θα γίνουν οι κρατήσεις σε 80.000 συνταξιούχους

Από τον Ιούλιο και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα επιστρέψουν οι- περίπου- 80.000 συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ, τα ποσά που έχουν λάβει από τον Ιανούαριο του 2016.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα κριτήρια για την καταβολή του, που προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο, θα πληρώσουν σε δώδεκα ισόποσες δόσεις τα αναδρομικά από την αρχή του χρόνου, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας. Η αναδρομική επιστροφή θα γίνει από τον επόμενο μήνα μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.

Τα νέα κριτήρια

  • Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216  ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.
  • Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των  7.518 ευρώ ποσό 172,50 ευρώ.
  • Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό  115,00 ευρώ.
  • Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 , ποσό 57,50 ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Το ΕΚΑΣ αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων. Ο επανακαθορισμός γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η ίδια, πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και φέτος. Η επιστροφή θα γίνει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης. Όσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί, δήθεν, δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!