Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές το Ασφαλιστικό - φορολογικό. Τέσσερις απόντες

Με τους 153 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Eurogroup όπου θα συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν αιτημάτων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά οι 143, ενώ υπήρξαν τέσσερις απουσίες (Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Βλάσσης από τη ΝΔ, Νίκος Μίχος από τη ΧΑ).

Στην κατ' άρθρον ψηφοφορία καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών» στο άρθρο 38 που αφορά στο αγγελιόσημο και προβλέπει πως η κατάργησή του παραπέμπεται για την 1η Αυγούστου μέχρι να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Η ομιλία Τσίπρα

Νωρίτερα επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο.

Στα πυρά που εξαπέλυσε νωρίτερα στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι "κινδυνεύετε να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας".

«Με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τους συνταξιούχους για 13η φορά. Αυτό υποσχεθήκαμε τον Σεπτέμβριο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την εγκάλεσε λέγοντας «η αγωνία σας είναι αυτή: ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα ευρώ».

Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Να αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και να δούμε τις πραγματικές προκλήσεις της επόμενης μέρας, είπε ο κ. Τσίπρας. Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν είναι δικό μας δημιούργημα αλλά των κυβερνήσεών σας κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι πρέπει να ξηλωθούν τα αποστήματα της διαφθοράς. Αλλά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, χρειάζεται ειλικρινής σχέση με τους πολίτες, σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή την σχέση δεν μπορεί να την εγκαθιδρύσει το παλιό πολιτικό συστημα. Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι εμείς τα δημιουργήσαμε όλα αυτά, ειπε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρέπει να επιμείνουμε στην κατεύθυνση παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας. Δεν είναι στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων είπε ο κ. Τσίπρας να κάνουμε 180.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να επιβαρύνουμε το κράτος με δεκάδες δις.  Η ανάπτυξη που έρχεται θα έχει κοινωνικό προσημο, είπε. Θα παράξουμε πλούτο γιατί θα δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Δουλέψαμε με μέθοδο όταν είπατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία.

«Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η οικονομία είναι σαν το ελατήριο. Εχει συμπιεστεί και τώρα είναι έτοιμη να εκτιναχθεί. Θα ληφθούν θαραλλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους. Αύριο είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, αύριο το γιουρογκρουπ θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που ήταν μια υπόσχεση αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. τσίπρας και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις της ΝΔ. Στόχος μας είναι τώρα που περνάμε τον πιο δύσκολο κάβο να περάσουμε στο αύριο. Πρέπει να δουλέψουμε το αύριο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Θέλει αποφασιστικότητα, είπε ο πρωθυπουργός. 

 

 

Βασικά σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!