Η ΥΜΑΘ για την ίδρυση των δύο νέων Εδρών στο ΑΠΘ


Θεσσαλονίκη, 20/5/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη», το οποίο επιτρέπει την ίδρυση επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών και επώνυμης έδρας για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, δήλωσε:
«Η επιστημονική μελέτη του μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου της Ποντιακής Γενοκτονίας και του Ποντιακού Ξεριζωμού, των γεγονότων δηλαδή που μαζί με το Μικρασιατικό Ξεριζωμό συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγμάτωση της Μοντέρνας Ελλάδας, έχει εξαιρετική σημασία για την κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας και αποστολής του Ελληνισμού.  Προσθέτει στην κατανόηση της γεωπολιτικής μας θέσης και των ιστορικών δυνάμεων που μας πιέζουν διαχρονικά. Βοηθά στην αποτελεσματική προετοιμασία ώστε να μη συμβούν ποτέ ξανά παρόμοια γεγονότα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, χαιρετίζω ως εξαιρετικής σπουδαιότητας την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος  Ιβάν Σαββίδη, η οποία θα προσθέσει στην επιστημονική τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και στην ανάδειξη της Ποντιακής και Μικρασιατικής κληρονομιάς στο ελληνικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας είναι η ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας  για τη Μελέτη της Ρωσικής Γλώσσας και του Ρωσικού Πολιτισμού, η οποία θα προσθέσει και θα δυναμώσει την ιστορική σχέση και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και θα αποτελέσει εφαλτήριο δημιουργίας και σύσφιξης σχέσεων σε όλα τα επίπεδα».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!