Η χρονιά των αρνητικών ρεκόρ

Κατά έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016, που καταρτίζει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD). Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, έπειτα από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις.

Κατά έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του 2016Οι βασικοί παράγοντες που φέρνουν την Ελλάδα σε όρους ανταγωνιστικότητας πάνω μόνον από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία, την Ουκρανία που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα, «η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), εθνικού εκπροσώπου του IMD, είναι: τα capital controls, η πολιτική αβεβαιότητα, η κυβερνητική αναβλητικότητα, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και το έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας.

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και εφέτος, για 15η χρονιά, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2015 (σ.σ.: η επετηρίδα του 2016 καταρτίζεται με βάση στοιχεία του 2015).

Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες σε τέσσερις κατηγορίες: «Οικονομική Αποδοτικότητα», «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και «Υποδομές».

Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα κατατάχθηκε 58η, διατηρώντας την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η και σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας»: η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις.

Στην κατηγορία των «Υποδομών», τέλος, σημειώθηκε επίσης πτώση στην κατάταξη της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: Από την 35η θέση του 2014, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.

Η σημαντική επιδείνωση που σημειώθηκε στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» κατά 14 ολόκληρες θέσεις το 2015 σε σχέση με το 2014, στην οποία αποδίδεται και η υποχώρηση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη, οφείλεται -σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ- στην πιστωτική ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων κατά το 2015, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες: η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση (61η) στους δείκτες χρηματοοικονομικού κινδύνου και λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (60η θέση στις 61 χώρες) στον δείκτη διαθεσιμότητας πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η χαμηλή αξιοπιστία της χώρας μας έχει επηρεάσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό (60ή θέση - προτελευταία), γεγονός που αντανακλάται στη δυσκολία των μεταποιητικών επιχειρήσεων να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

Πού αποδίδεται η επιδείνωση

Η επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας αποδίδεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, στους εξής παράγοντες:

# στην επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κλίματος, που μεταφράζεται σε κατακρήμνιση του δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» της ελληνικής οικονομίας κατά 14 θέσεις, και

# στην υποχώρηση της επίδοσης στους επιμέρους δείκτες Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας και Υποδομών κατά δύο και τρεις θέσεις αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

«Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο “εργαλείο” διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΒΒΕ.

Κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η πτώση της Ελλάδας κατά έξι θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2015 συνιστά σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάταξης της οικονομίας της χώρας και για τον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.

Οι πέντε προκλήσεις

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) που αξιολογούνται από το IMD, το Ινστιτούτο θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι:

1) η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας

2) η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων

3) η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με προτεραιότητες τη μεταποιητική δραστηριότητα και την ενίσχυση της καινοτομίας

4) η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά σε όρους αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου, και

5) η υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, προσαρμοσμένων όμως στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

Το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι σαφές: οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι σαφές: οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένεςΓια αυτό και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και από ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πώς; Με την παροχή ρευστότητας, με την αλλαγή του επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος, με φιλική αντιμετώπιση από το κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς των υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν τη χώρα και, πάνω από όλα, με την προσήλωση της κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Για τον ΣΒΒΕ η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης.

Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook - WCY) εκδίδει κάθε χρόνο η παγκοσμίου φήμης επιχειρηματική σχολή της Λωζάννης (Ελβετία).

Διαβάστε επίσης:
Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!