Ετοιμες να εκραγούν οι αστικές συγκοινωνίες

Της Μαρίας Μόσχου

Σε... «καζάνι που βράζει» έχουν μετατραπεί οι αστικές συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι των οποίων βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» μετά την ένταξη των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ στο υπερ-Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορικές εταιρείες προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ την Πέμπτη προχωρούν σε στάσεις εργασίας προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τον ΟΑΣΑ, τη ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ. Συγκεκριμένα η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ μεθαύριο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των εργαζομένων τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα γενικές συνελεύσεις.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάνουν λόγο για σκόπιμη απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών, με στόχο την ιδιωτικοποίηση καταγγέλλοντας ότι μόλις το 50% του στόλου εκτελεί έργο, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών και ανταλλακτικών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενοι, η ΟΣΥ έκλεισε το 2015 με ζημία 47 εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν τα μισά λεωφορεία βρίσκονται καθηλωμένα στα αμαξοστάσια καθώς οι αποθήκες των ανταλλακτικών έχουν αδειάσει, ενώ τα κενά στους κλάδους των οδηγών και των τεχνιτών φτάνουν τα 1.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

Ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος υπογράμμισε ότι, εάν διαπιστωθούν περαιτέρω κινήσεις για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και πολυποίκιλες. Ο κ. Σκούλος σημείωσε ότι τυχόν ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, με «θύμα» τα κατώτερα στρώματα. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ Απόστολος Ραυτόπουλος, αφού κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο και τους εργαζομένους», τόνισε την τρανταχτή έλλειψη σε ελαστικά και μπαταρίες, καταγγέλλοντας ότι σκόπιμα οδηγούνται σε απαξίωση οι συγκοινωνίες για να ιδιωτικοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ξεκαθάριζε ότι «δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί της Αθήνας, αλλά δεν θα έχουν και το χάλι που έχουν και που παραλάβαμε».

«Τι να πουλήσουμε από αυτές τις εταιρείες. Ο ΟΑΣΑ έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, εκτός από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ; Η ΟΣΥ που είναι τα λεωφορεία, τι να πουλήσουμε, τα χρέη που βρήκαμε. Τα δεκάδες εκατομμύρια χρέη, τα χαλασμένα λεωφορεία που βρήκαμε, μία άθλια δομή και μια ρουσφετολογική κατανομή του προσωπικού ακόμα και στο θέμα των ειδικοτήτων από τους στρατούς που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», πρόσθεσε ο υπουργός.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!