Βραζιλία: Νέα αποχώρηση υπουργού λόγω ηχογράφησης

Η δημοσίευση ηχογραφήσεων γύρω από τις έρευνες για το σκάνδαλο της βραζιλιανικής Petrobras συνεχίζει να «τρώει» στελέχη γύρω από τον εκτελούντα χρέη προέδρου (μετά την αποπομπή της Ρούσεφ) Μισέλ Τεμέρ, οδηγώντας σε δεύτερη παραίτηση υπουργού: Ο υπουργός Διαφάνειας Φαμπιάνο Σιλβέιρα παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση συνομιλίας του στην οποία εμφανίζεται να θέλει να υπονομεύσει την έρευνα για το σκάνδαλο.

Το νέο «θύμα», ο Σιλβέιρα, εμφανίζεται σε ηχογράφηση που δημοσίευσε η Globo να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάν Καλιέιρος (εμπλεκόμενο στην υπόθεση Petrobras) δίνοντάς του συμβουλές πως να «προφυλαχθεί» από την έρευνα.

Η συνομιλία είχε ηχογραφηθεί πριν από τρεις μήνες, όταν ο Σιλβέιρα δεν ήταν ακόμη υπουργός, και σε ένα σημείο της μάλιστα φαίνεται να είχε αξιοποιήσει τη θέση του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης ώστε να μάθει από τους εισαγγελείς στην υπόθεση τα επιβαρυντικά στοιχεία που έχουν σε βάρος του Καλιέιρος και να τον ενημερώσει σχετικά.

«Έχουν χαθεί εντελώς» οι εισαγγελείς παρατηρεί ο ίδιος ο Καλιέιρος όταν πληροφορείται σχετικά από τον Σιλβέιρα.

Η ηχογράφηση προέρχεται ξανά από τον Σέρζιου Ματσάδου, ο οποίος έχει δώσει στις δικαστικές Αρχές συνομιλίες του με εμπλεκόμενους στην υπόθεση που ο ίδιος κατέγραφε με στόχο να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Σιλβέιρα υποστήριξε ότι τα λεγόμενά του μεταφέρθηκαν «εκτός συμφραζομένων» και ότι έδινε απλώς συμβουλές στον πρόεδρο της Γερουσίας.

Η ίδια η κυβέρνηση ανέφερε πως μπορεί να μείνει στη θέση του καθώς «δεν φαίνεται να προσπαθεί να καθοδηγήσει την έρευνα», όμως στη συνέχεια ο ίδιος ο υπουργός διαβίβασε με επιστολή του στον Τεμέρ την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Δεν έχει ακόμη οριστεί αντικαταστάτης του.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!