Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ στις εξορίξεις υδρογονανθράκων. Ας μην πιάνουμε ότι οι άλλοι αφήνουν πίσω τους

18/5/16

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Ας μην πιάνουμε ότι οι άλλοι αφήνουν πίσω τους


Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν την μεγάλη απογοήτευση τους από τις δηλώσεις και τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Λίγους μήνες μετά το Παρίσι και ενώ όλη η παγκόσμια κοινότητα, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, βρίσκει τρόπους για να κάνει τα πρώτα βήματα απεξάρτησης από τη καύση υδρογονανθράκων, η Ελλάδα φαίνεται για μια ακόμα φορά, δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας, να  βρίσκεται ουραγός των εξελίξεων και να επιδιώκει δραστηριοποίηση σε τομείς που «ξεφτίζουν» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, καλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες σε νέες επενδύσεις και νέες εξορύξεις στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και το φτηνό φυσικό αέριο καταφθάνει από τις ΗΠΑ. Αντί ο Υπουργός  να εξετάζει βιώσιμους, καινοτόμους τομείς ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον αέρα, τη γεωθερμία αλλά και το εγχώριο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τον τουρισμό, δηλαδή τον μοναδικό τομέα που δίνει θέσεις εργασίας στην κατεστραμμένη ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη έργων και τεχνολογιών με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και όχι στην έρευνα για νέα κοιτάσματα πετρελαίου, και μάλιστα υπεράκτια. Προτείνουμε στο Υπουργείο Ενέργειας να απευθύνει νέο κάλεσμα για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ μικρής και μεσαίας κλίμακας με έμφαση στη συνεταιριστική βάση, και παράλληλα να λάβει πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών βιώσιμων προϊόντων και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Ο πλούτος της χώρας μας είναι ο ήλιος, ο αέρας, η θάλασσα, οι άνθρωποι. Οι υδρογονάνθρακες (αν είναι εκεί) ας μείνουν μέσα στη γη.
Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι στο  πρόσφατο  κάλεσμα που αφορά πετρελαϊκές εταιρίες με στόχο νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, και μάλιστα υπεράκτιες. Την Ίδια στιγμή μάλιστα, που έχουμε γίνει  μάρτυρες ενός ακόμα ατυχήματος, με ασύλληπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από την εταιρεία Shell στον κόλπο του Μεξικού. Όπως πρόσφατα ανακοινώσαμε στην επιτροπή περιβάλλοντος, σ’ αυτό το ζήτημα o υπουργός …θα μας βρει απέναντί του».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!