Αντζελίνα Τζολί: Το σύστημα προστασίας προσφύγων καταρρέει

Η Αντζελίνα Τζολί - Πιτ, πρέσβειρα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προειδοποίησε σε ομιλία της ότι το διεθνές ανθρωπιστικό σύστημα για τους πρόσφυγες καταρρέει.

Μιλώντας στο πλαίσιο αφιερώματος του BBC για τη μετανάστευση, προειδοποίησε κατά ενός «φόβου μετανάστευσης» και είπε ότι αυτή είναι «μία στιγμή που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά, όταν τα έθνη πρέπει να προσπαθήσουν μαζί».

Η γνωστή ηθοποιός είπε ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι -ένας στους 122- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους διεθνώς - περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια.

«Αυτό μάς λέει κάτι βαθιά ανησυχητικό για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου» δήλωσε, προσθέτοντας: «Ο μέσος χρόνος εκτοπισμού ενός ατόμου είναι σχεδόν 20 χρόνια»

Η Τζολί - Πιτ σημείωσε ότι «ο αριθμός των συγκρούσεων και το μέγεθος του εκτοπισμού έχει γίνει τόσο μεγάλο» ώστε ο σχεδιασμός για να προστατευθούν οι πρόσφυγες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεν λειτουργεί.

«Με αυτή να είναι η κατάσταση του κόσμου, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι απελπισμένοι άνθρωποι, που δεν έχουν επιλογές και που δεν βλέπουν καμία ελπίδα επιστροφής στο σπίτι, θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη ως τελευταίο καταφύγιο, ακόμα και υπό τον φόβο του θανάτου;» αναρωτήθηκε η ηθοποιός.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι, είπε στο BBC ότι το να διώχνει κανείς απλά τους πρόσφυγες «δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο θέμα.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!