Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό

Παρουσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στις 10 το πρωί του Σαββάτου η συζήτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα

Θα συνεχιστεί από τις 10 το πρωί της Κυριακής έως τις 10 το βράδυ και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και ορισμένων άρθρων, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου άνοιξε ο υπουργός Εργασίας. «Πρόκειται για μεταρρύθμιση τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας στις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι, το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 ήταν πλήρως ισορροπημένο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα προβλήματα του συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Γιαννίτση στις Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Προσέθεσε επίσης, ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί.

«Καταφέρατε και να αυξήσετε τα ελλείμματα και να τσακίσετε τις συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι, για τα ελλείμματα ευθύνεται η αναρχία ρυθμίσεων, που δεν επέτρεπε την αντιστοίχηση παροχών εισφορών. «Δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών».

Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την «ειδική» -όπως τη χαρακτήρισε- «μεταχείριση των αγροτών».

Αναφερόμενος στην τριμερή χρηματοδότηση είπε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε κρατική επιχορήγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ με το νέο νόμο το σύστημα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και η κρατική συμμετοχή φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ.

«Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών» είπε και τόνισε ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Για τις παλαιότερες συντάξεις είπε ότι θα συνυπολογιστούν ώστε «με την ωρίμανση του συστήματος σε 10 χρόνια όλοι οι συνταξιούχοι να είναι της ίδιας ταχύτητας».

Πρόσθεσε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου η μείωση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή του δείκτη βιωσιμότητας θα είναι μικρότερη από εκείνη που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ για τις αναπηρικές είπε ότι δεν θίγονται και εξήγγειλε αλλαγές εντός του έτους βάσει του πορίσματος μιας επιτροπής στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων ανθρώπων με αναπηρία.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

Κάλεσε, τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντελέσουν «χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της αλαζονείας» όπως είπε, «ώστε να βρούμε στο μέλλον το δρόμο για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για τα παιδιά μας».

Για 15 παραμύθια και μύθους που έχει επιστρατεύσει για να παραπλανήσει τον λαό ότι το ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, αναδεικνύοντας τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και στην εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού… που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται μέχρι αύριο Κυριακή, ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο... Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε...»!

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε επίσης τον Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν κατέθεσε τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως την έκθεση αυτή που έφερε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί αναλογιστική μελέτη.

Καθώς δε στην αίθουσα κατά την ομιλία του υπουργού Εργασίας, βρισκόταν ο πρωθυπουργός, ο εισηγητής της Ν.Δ. είπε προς τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Θυμάστε το γοερό κλάμα που είχατε ρίξει στις προηγούμενες ασφαλιστικές αλλαγές του 2014; Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας; Είναι 2,5 δισ. ευρώ. Η τότε αναλογιστική μελέτη υπολόγιζε το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος σε 300 εκατ. από το 2014 μέχρι το 2016. Τι έγινε από τότε; Ούτε σεισμός έγινε ούτε θεομηνία, αλλά ένα γεγονός πράγματι υπήρξε και ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που επιβάρυνε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και εργαζόμενους».

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δόμησε την ένστασή του κόμματός του στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλονται από τους εργαζόμενους διαφορετικές εισφορές.

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Θεόδωρος Φορτσάκης, από την Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς, στήριξαν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη ρύθμιση για τις άτοκες επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο και στο διαφορετικό κόστος περίθαλψης με εισοδηματικά κριτήρια για τους νοσηλευόμενους.

Όπως επισήμαναν, με τις διατάξεις αυτές παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος, καθώς αντιμετωπίζονται με ανόμοιο τρόπο, όμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου εκτίμησαν ότι θα εκπέσουν στο ΣτΕ.

Αντικρούοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας, επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περί δικαιώματος του νομοθέτη να παρεμβαίνει όταν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ο δε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Το άρθρο του Συντάγματος περί κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους, επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας, αντικρούοντας την αντισυνταγματικότητα και τονίζοντας πως βάσει αυτής της αρχής μπορεί να επιβαρυνόμαστε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!