«Δήλωση πλούτου»: Κοσμήματα, πίνακες, κινητά, λεφτά από το στρώμα -Ο,τι δεν δικαιολογείται θα φορολογείται

Μετρητά, καταθέσεις, θυρίδες, ακίνητα, ΙΧ, τιμαλφή και έργα τέχνης. Ολα αυτά θα πρέπει να δηλωθούν από τους φορολογουμένους στην αποκαλούμενη «δήλωση πλούτου».

Ουσιαστική η δήλωση πλούτου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Ναυτεμπορική, αποτελεί προάγγελο του περιουσιολογίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. 

Με τη «δήλωση πλούτου», που στόχο έχει το χτύπημα του μαύρου χρήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να νομημοποιηθούν τα αδήλωτα εισοδήματα πρωτού τεθεί σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο. 

Για ότι δηλωθεί στη δήλωση πλούτου και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή του θα πληρωθεί ανάλογος φόρος και θα νομιμοποιηθεί. Αν οι φορολογούμενοι δεν ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, της νομιμοποίησης μέσω της «δήλωσης πλούτου», τότε αργότερα με το περιουσιολόγιο, απλά ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:

  • Διαθέσιμα μετρητά. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί και γίνει φορολογικός έλεγχος, τότε θα θεωρηθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει καθόλου μετρητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ελέγχου ή εντοπισμού τους.
  • Ακίνητα. Θα δηλώνεται το τίμημα αντί του οποίου αγοράστηκαν. 
  • Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα.
  • Επενδύσεις, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. 
  • Τραπεζικές θυρίδες.
  • Τιμαλφή και έργα τέχνης.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!