Σκυλίσια μέρα... στο λεωφορείο

Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου είναι τυφλή. Για να κυκλοφορεί συνοδεύεται από εκπαιδευμένο σκύλο και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της, είναι ιδιαίτερα πολυπράγμων και ενεργός πολίτης.

Οταν λοιπόν οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΑ στο Χαλάνδρι τής ζήτησε να κατέβει λόγω της Μέι, σκυλίτσας που τη συνοδεύει, όχι μόνο δεν κατέβηκε, αλλά και δεν φοβήθηκε από την έλευση αστυνομικών, καταλήγοντας με τον οδηγό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ εξετάζει να κινηθεί και νομικά εναντίον του.

«Στην Ελλάδα αν δεν ξέρεις να κάνεις χρήση των δικαιωμάτων σου, δεν θα σε βοηθήσει κανείς. Ανέβηκα κανονικά στο λεωφορείο και ο οδηγός μού ζήτησε να κατέβω γιατί ο σκύλος δεν είχε φίμωτρο. Αυτός κάλεσε την αστυνομία. Η νομοθεσία είναι με το μέρος μου. Οι άλλοι επιβάτες ήταν με το μέρος μου.

»Μετά πήγαμε με δική μου πρωτοβουλία στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσω μήνυση εναντίον του, αλλά δεν το έκανα λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Δεν πτοήθηκα καθόλου, κυκλοφορώ εδώ και χρόνια με σκύλο-οδηγό και έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το σκυλί έχει μέχρι και κάρτα εισόδου για το νοσοκομείο όπου δουλεύω» λέει στην «Εφ.Συν.» για το περιστατικό η κ. Γκέρτσου.

Είναι ψυχολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Αγωνίζεται καθημερινά και μας διηγείται την οδύσσεια που ζουν τα ΑμεΑ στη χώρα μας:

«Πρέπει να βελτιωθούν τα πεζοδρόμια για να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Τι να κάνω έναν προσβάσιμο σταθμό μετρό, όταν δεν μπορείς να φτάσεις λόγω του πεζοδρομίου απέξω; Για το κράτος μία οικογένεια με ΑμεΑ είναι σαν να μην υπάρχει.

Για τους τυφλούς υπάρχει μόνο η σχολή στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδεύομαι όλη μου τη ζωή για να μπορώ να κυκλοφορήσω και δεν μπορεί να φοβάμαι όταν θέλω να μετακινηθώ ότι θα βρεθώ ξανά σε μια τέτοια περίπτωση με έναν οδηγό ή κάποιον άλλο που δεν γνωρίζει».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, στη συνέχεια της περιπέτειάς της της τηλεφώνησαν συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ώστε να μην επιμείνει στην επιβολή προστίμου στον οδηγό που της συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο, διότι είναι πολύτεκνος!

Επικοινωνήσαμε με τον Λεωνίδα Σκούλο, πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ, που χαρακτήρισε το περιστατικό μεμονωμένο και λήξαν, αποδίδοντάς το σε άγνοια της σχετικής νομοθεσίας:

«Ο συνάδελφος δεν γνώριζε ότι τα σκυλιά που συνοδεύουν τυφλούς ή άτομα με αναπηρία δεν χρειάζεται να έχουν φίμωτρο ή να είναι σε κλουβί. Ο οδηγός δεν κάλεσε την αστυνομία, αλλά ρώτησε τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στον δρόμο του εάν επιτρέπεται να βρίσκεται το σκυλί χωρίς φίμωτρο στο λεωφορείο ή όχι.

Στη συνέχεια μαζί με την επιβάτιδα, ύστερα από απαίτηση της ίδιας, κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα, αλλά δεν έγιναν μηνύσεις. Πράγματι μεσολάβησε εκπρόσωπός μας και το συμβάν θεωρείται λήξαν. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες είμαστε ευαίσθητοι στα άτομα με αναπηρία και το έχουμε δείξει πολλές φορές. Πρόκειται για ένα λάθος, ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Σημειωτέον ότι ο ΟΑΣΑ είχε εκδώσει στις 31 Μαρτίου δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι «έχουν δοθεί εντολές στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων που περιέχονται στους νόμους 4235/2014 και 4238/2014, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση των τυφλών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη συνοδεία σκύλου οδηγού».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!