Ανοιξε η συζήτηση για το χρέος

Του Δημήτρη Τσιούφου

Ικανοποίηση στο Μαξίμου σήμερα έκτακτο Υπουργικό

Πλήρης ικανοποίηση επικράτησε χθες στην κυβέρνηση, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του Eurogroup, καθώς σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού. Ο Αλ. Τσίπρας, λίγο μετά τη ολοκλήρωση του Eurogroup ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, ενώ λίγο μετά τις 21:30 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει και τον Πρ. Παυλόπουλο. Σήμερα μάλιστα θα γίνει έκτακτο Υπουργικό για να αποτιμηθούν, σε πανηγυρικό τόνο, τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι ουσιαστικά έκλεισε η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο Eurogroup αποτύπωσε τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που, όπως είπε, θα λειτουργήσει ως μήνυμα προς τους επενδυτές για το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Οι λεπτομέρειες που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις για το χρέος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, θα οριστικοποιηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι:

ΝΔ: Τα νέα μέτρα θα φέρουν περαιτέρω ύφεση

Κλίμα σκεπτικισμού και έντονου προβληματισμού επικρατούσε χθες στη ΝΔ, καθώς στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι «τα δύσκολα για την κυβέρνηση και την χώρα έπονται», αφού όπως επισημαίνουν η υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν και όσων ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση, «η οποία σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις θα προκαλέσει ένα εκρηκτικό μείγμα, που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».

Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το ζήτημα του χρέους», αφού όπως υποστηρίζουν «έδωσε πολλά για ένα θέμα που μπήκε και βρίσκεται στο ?τραπέζι? με την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012» και χαρακτήριζαν τυπική την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό.

Η ΝΔ, απαντώντας ουσιαστικά στο Μαξίμου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις δικές της θέσεις για το θέμα του χρέους. Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας επισήμανε «ότι αυτό που χρειάζεται πλέον, είναι να δημιουργήσει η κυβέρνηση τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωσή του και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο μνημόνιο».

Ο Σταϊκούρας σε απάντηση όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση, παρουσίασε τις -κατά τη ΝΔ- «επτά αλήθειες», οι οποίες συνοπτικά επικεντρώνουν στα εξής:

- Αυτές τις θετικές παρεμβάσεις τις έχει αποδεχθεί και ο κ. Τσίπρας, προσυπογράφοντας την απόφαση της 12ης Ιουλίου 2015 και συνεπώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι «ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους», όταν η ίδια έχει δεχθεί ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητά του κατά το παρελθόν.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!