Το «πράσινο» ΕΣΠΑ ως πυλώνας ανάπτυξης

Σκουπίδια, διαχείριση αστικών λυμάτων και ανάδειξη των περιοχών NATURA είναι τα βασικά έργα που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για το περιβάλλον, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 500 εκατ. ευρώ, που -μαζί με το πρόγραμμα για την Αττική- θα ξεπεράσουν τα 660 εκατ.

Η παρουσίασή του έγινε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν θεωρείται πλέον κόστος, αλλά επένδυση και βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Γ. Τσιρώνης που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Με βάση τις νέες προδιαγραφές του εθνικού σχεδιασμού, οι περιφέρειες της χώρας, εκτός από την Πελοπόννησο, έχουν υποβάλει προγράμματα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Από το πρώτο «κόσκινο», που έγινε με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, διαπιστώνεται ότι πολλά έργα είναι υπερκοστολογημένα και εκτιμάται ότι το πραγματικό κόστος τους θα διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ενδεικτικά τα «πράσινα σημεία», τους διαμορφωμένους χώρους, στους οποίους πολίτες και μικρές επιχειρήσεις θα παραδίδουν τα προς ανακύκλωση σκουπίδια τους, και -ανάλογα με την πολιτική κάθε δήμου- θα ανταμείβονται με διάφορους τρόπους (π.χ. εκπτώσεις στα τέλη καθαριότητας, κουπόνια για αγορές).

Οι προτάσεις των περιφερειών για 350 σημεία προβλέπουν κονδύλια 240 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 800.000 ευρώ ανά εγκατάσταση, όταν το υπουργείο υπολογίζει ότι το κόστος τους κυμαίνεται στα 15-50 χιλιάδες ευρώ.

«Στη διαχείριση των σκουπιδιών θα συμμετέχουν και ιδιωτικά κεφάλαια στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε ιδεοληψία, ούτε δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα», διευκρίνισε ο Γ. Τσιρώνης και υπολόγισε ότι η διαλογή των σκουπιδιών θα δημιουργήσει 16.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι βασικές δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν:

◼ Την ανάδειξη περιοχών NATURA, που θα χρηματοδοτηθούν για πρώτη φορά με 17,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα διαμόρφωσης πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και μονοπατιών, καθώς και την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων.

◼ Τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στον Ασωπό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας. Εχουν εξασφαλιστεί 2,2 εκατ. ευρώ για τη μελέτη.

◼ Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και κάλυψη 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.

Τέσσερις παραμέτρους επιστράτευσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης για να στηρίξει τις αισιόδοξες προβλέψεις του για την οικονομία της χώρας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τις περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, μίλησε για ασφαλές οικονομικό περιβάλλον που θα έρθει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν άμεσα οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ προς ιδιώτες και ώς το τέλος του χρόνου θα εξοφληθούν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις 3 δισ. ευρώ.

«Η οικονομία άντεξε το 2015», παρατήρησε ο υπουργός και προέβλεψε ότι φέτος οι δείκτες θα είναι βελτιωμένοι.

Υπολόγισε την ανάπτυξη του τουρισμού που το φετινό πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 8,2%, έναντι 7% την περσινή χρονιά, τη σημαντική βελτίωση των εξαγωγών και του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την έναρξη κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.

Το τρίτο στοιχείο είναι τα «εργαλεία» υποστήριξης της ανάπτυξης, στα οποία εκτός από το ΕΣΠΑ, περιέλαβε το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα θεσμοθετηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 42 προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ.

Τη μεγάλη διαφορά όμως θα κάνει το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά στοιχεία έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, που αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα που απευθύνεται προς τους νέους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισε με την υποβολή 16.193 προγραμμάτων, που θα αξιολογηθούν με διαφανείς διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Λόγω της πρωτοφανούς συμμετοχής, αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού από 32,5 σε 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, εξασφαλίστηκαν 105 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών ώστε να μπει φρένο στη φυγή δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή δηλώσεων για τα υπόλοιπα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή, γι’ αυτό το κονδύλι για αναβάθμιση τουριστικών μονάδων, που ήδη αυξήθηκε από τα 50 στα 70 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 90 εκατ. ευρώ.

Στις μικρές επιχειρήσεις το πρόγραμμα αυξάνει από 78 σε 110 εκατ. ευρώ. Εχουν επίσης ξεκινήσει οι συνομιλίες με τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να αρχίσει η εκταμίευση του 40% των ποσών χωρίς οι δικαιούχοι να καταθέσουν εγγυητική επιστολή.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εκπονούνται νέα προγράμματα κοινωνικής εργασίας για ανέργους (400 εκατ. ευρώ) και ενίσχυσης των κοινωνικών ΚΕΠ (50 εκατ. ευρώ), ενώ 185 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί για παιδικούς σταθμούς και 55 εκατ. για την υποστήριξη οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!