Άρχισε η τελική επίθεση του ιρακινού στρατού κατά του Ι.Κ. στη Φαλούτζα

Ο στρατός του Ιράκ ανακοίνωσε ότι άρχισε την τελική επίθεση στη Φαλούτζα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν την πόλη από το 2014 και από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ιράκ έχει αρχίσει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψή της.

Περίπου 50.000 άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χτύπησαν εξάλλου με βομβιστικές ενέργειες εντός της Βαγδάτης και γύρω από την πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Οι τζιχαντιστές φέρονται να υπερασπίζονται τη Φαλούτζα με περίπου 1.200 μαχητές, πολλοί εκ των οποίων είναι ντόπιοι.

Από το 2003 και την ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος του σουνίτη μουσουλμάνου Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ιράκ κυριαρχούν οι πλειοψηφικοί σιίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι στηρίζονται από το γειτονικό, σιιτικό ισλαμιστικό Ιράν.

Η σουνιτική μουσουλμανική μειοψηφία, λόγω των διακρίσεων που καταγγέλλει ότι υφίσταται, σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος, αν και πολλές σουνιτικές πολιτοφυλακές πολεμούν μαζί με τους σιίτες και τον επίσημο στρατό ενάντια στους τζιχαντιστές.

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!