Νέο ασφαλιστικό: Έρχεται ψαλίδι και στις κύριες συντάξεις

Μαχαίρι στις συνταξιοδοτικές δαπάνες που αγγίζουν τα 724 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019, μόνο στους φορείς κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (πλην επικουρικών, εφάπαξ , ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ) προβλέπει η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που παρουσιάστηκε σήμερα 5 Μαΐου στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με μία εξαιρετικά σπάνια κατάσταση στο ζωικό βασίλειο διαγνώστηκε η Bella, οι ιδιοκτήτες της οποίας την πήγαν στον κτηνίατρο πιστεύοντας…
Βίντεο που καταγράφει τη σκηνή, όπου υποστηρικτής του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωνάζοντας «προδότης», πυροβολεί τρεις φορές κατά…
Μελετώντας την πορεία των μιονίων μέσα στις πυραμίδες οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερα για την δομή…
Η απρόσμενη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Ιντιάνα την Τρίτη (3/5) έδωσε αφορμή για πληθώρα καυστικών σχολίων και…
Εντάξει το παραδεχόμαστε είμαστε περίεργες και πολλές φορές η συμπεριφορά μας είναι ανεξήγητη.
Ένα μικροσκοπικό χωριό της Ισπανίας με μόνο 62 κατοίκους έχει αφοριστεί και έχει καταραστεί με ξόρκι που μόνο ο Πάπας…
Tα σημεία των καιρών, προστάζουν οι σχέσεις να έχουν πάρει μία εντελώς νέα μορφή, η οποία σίγουρα δεν είναι όπως…
Η ιταλική πρωτεύουσα με την πλούσια ιστορία της και τα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα υπήρξε ανέκαθεν ένα «ζωντανό» μουσείο που βρίθει…

Σύμφωνα με τα όσα περιέχονται στη μελέτη: 

- Στο ΙΚΑ προβλέπεται εξοικονόμηση 263 εκατ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ.

- Στο δημόσιο η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 283 εκατ. ευρώ ή 4%.

- Στον ΟΑΕΕ προβλέπεται εξοικονόμηση 177 εκατ. ευρώ ή 4,7% ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις του ΟΓΑ αναμένεται να παραμείνουν ίδιες το 2019 (περίπου 3,33 δισ. ευρώ).

Όπως αναφέρει η μελέτη με τη μεταρρύθμιση οι παροχές από 11,86% του ΑΕΠ το 2015 εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 9,21% του ΑΕΠ το 2060 ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση οι παροχές θα ανέρχονταν στο 10,67% του ΑΕΠ.

Παράλληλα σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή, η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (για τις συντάξεις όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, των επικουρικών ταμείων κλπ) την περίοδο 2016-2019 θα ανέλθει στο 1,25 δισ. ευρώ.

Στις περικοπές δεν περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση ύψους 900 εκ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και η αύξηση των εισφορών.

Τι αποκαλύπτει η οικονομική μελέτη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Μειωμένη κατά 0,66% του ΑΕΠ ή 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η συνταξοδιοτική δαπάνη για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019, μετά τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

pinakas2

Αντιστοίχως οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στο έλλειμμα των φορέων κύριας ασφάλισης, το 2019 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το οικονομικό αποτέλεσμα των φορέων κύριας ασφάλισης κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, ή 0,53% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.

pinakas6

Όπως επισημαίνεται, αν δεν ληφθούν μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης θα απαιτείται ετησίως η απορρόφηση άνω του 35% των φορολογικών εσόδων, το οποίο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2019 ανέρχεται περίπου στο 40%. Εμμέσως η στήριξη των συντάξεων περιορίζει άλλες μορφές κοινωνικής πολιτικής, όπως η προστασία των ανέργων, η υποστήριξη οικογενειών με παιδιά, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η υγεία, η εκπαίδευση κλπ).

eti misthos

Πηγή:newmoney.gr 


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!