Αδειασε ο καταυλισμός προσφύγων στην Ειδομένη ομαλά, χωρίς επεισόδια

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των προσφύγων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 783 πρόσφυγες με 18 λεωφορεία αναχώρησαν για δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Στη περιοχή παραμένουν ωστόσο σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις με δυο στόχους. Να μείνει ανοικτή η σιδηροδρομική γραμμή και να αποτραπεί εκ νέου προσέγγιση στο σημείο από χιλιάδες πρόσφυγες που επέλεξαν να φύγουν με τα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση όταν ξεκίνησε η επιχείρηση καθώς, όπως έλεγαν, φοβήθηκαν ότι θα εγκλωβιστούν στις δομές.

Εν τω μεταξύ επετράπη στους δημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών η πρόσβαση στον καταυλισμό.

Ο κ. Μουζάλας μίλησε το πρωί στο Mega εκτενώς για την επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης η οποία όπως είπε συνεχίζεται αλλά θα πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι έχει τελειώσει, δεδομένου ότι όπως τόνισε από τους 8.500 - 9.000 ανθρώπους έχουν μείνει μόνο 2.000, αριθμός που τις επόμενες μέρες θα έχει φύγει.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κ. Τσουβαλά μεταβαίνει στην περιοχή της Ειδομένης, σήμερα Πέμπτη, τρίτη ημέρα της επιχείρησης εκκένωσης.

Όπως έγινε γνωστό, συνολικά 3.037 άτομα επιβιβάστηκαν κατά το τελευταίο διήμερο σε 62 λεωφορεία και εγκατέλειψαν την Ειδομένη για οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Πρόκειται για 1.441 Σύρους, 1.443 Κούρδους, 96 Γιαζίντι και 57 Πακιστανούς και Αφγανούς.

Και σήμερα άλλα επτά λεωφορεία με 317 πρόσφυγες αναχώρησαν για δομές της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα που παρέμεναν επί μέρες στην Ειδομένη πρόλαβαν και διέφυγαν μόνα τους όταν αντιλήφθηκαν ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του καταυλισμού.

Ελεύθερη από τα αντίσκηνα των προσφύγων που μέχρι πρότινος την καταλάμβαναν είναι πλέον η τοπική σιδηροδρομική γραμμή και είναι θέμα του ΟΣΕ πότε θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

«Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί» είπε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «κράτησε πολύ καιρό» και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με «πρότυπο τρόπο».


Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απομακρύνθηκαν με μισθωμένα λεωφορεία περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό περισσότεροι από 3.000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες δομές φιλοξενίας σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό (εργοστάσιο Softex).

Κατά την έναρξη της επιχείρησης στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (όπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), και έτσι προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση.

Κατά πληροφορίες οι περίπου 4.000 μετανάστες που εξαφανίστηκαν πήγαν στο δάσος, σε λιβάδια και σε βενζινάδικα και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να επιστρέψουν όταν τελειώσει η επιχείρηση.

Ικανοποίηση Τόσκα για την εκκένωση της Ειδομένης

Την ικανοποίησή του για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου, Τζανέτο Φιλιππάκο, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τόσκας και προσέθεσε:

«Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν.»

Σημείωσε, ακόμη, πως θα μετακινηθούν και αυτοί που βρίσκονται στους άλλους άτυπους καταυλισμούς, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, σημείωσε:

«Γύρω στους 5.000 μετακινήθηκαν ή βρίσκονται υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς, ένα άλλο μέρος μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης -φοβήθηκαν, κακώς, αλλά έτσι ίσως είχαν μάθει- στους άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι και στους οργανωμένους καταυλισμούς».

Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια, μεταξύ αυτών, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση (πλην των φωτορεπόρτερ και της κάμερας του ΑΠΕ και του συνεργείου της ΕΡΤ), ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε:

«Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είσαστε εσείς εδώ.»

Οι δημοσιογράφοι μπήκαν στον καταυλισμό της Ειδομένης, συνοδεία της αστυνομίας, και τους επετράπη να κινηθούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και στους υπόλοιπους χώρους.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!