Deutsche Welle: Η επίσκεψη Πούτιν «δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού»

Θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν στην Αθήνα. Αμφότερες οι πλευρές θέλουν να επιδείξουν πραγματισμό, εκτιμά ο Θάνος Ντόκος, γεν. διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως αναφέρει σε σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της η DW.

Η σημερινή επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα πραγματοποιείται μετά από ένα διάστημα έντονων ζυμώσεων στο πεδίο των ελληνορωσικών σχέσεων. Αφορμή για αυτές ήταν η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, ο οποίος επεδίωξε αρχικά να διαπραγματευθεί εκ νέου την ελληνική μεταρρυθμιστική πολιτική με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας. Τότε ήταν αρκετοί εκείνοι που στήριξαν τις ελπίδες τους στον Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει της διαπραγματευτικής μάχης που επρόκειτο να δώσει η ελληνική κυβέρνηση εντός της ευρωζώνης. Το περασμένο Απρίλιο, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Ελλάδας ως κυρίαρχου κράτους της ΕΕ να διατηρεί σχέσεις και με ανατολικές χώρες. Σύμφωνα με τον Θάνο Ντόκο, γενικό διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό, αλλά ακόμη πιο απατηλή ήταν η ελπίδα για ρωσική χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνει ο Θάνος Ντόκος, «ορισμένοι πίστεψαν πραγματικά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε. Θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό, διότι η Ρωσία δεν είχε παράσχει οικονομική στήριξη στην Κύπρο το 2013, όταν το ποσό που απαιτείτο ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας».

Συνάντηση χωρίς σημαντικά πολιτικά μηνύματα

Ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη των κυβερνητικών ηνίων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται να επανέρχονται σε πιο νηφάλια επίπεδα. Προτεραιότητα δίνεται σήμερα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως δείχνει και η ομάδα εκπροσώπων της ρωσικής οικονομίας που συνοδεύει τον ρώσο πρόεδρο στην Αθήνα. Όπως είχε διευκρινίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ρωσία έχει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα κατά πρώτο λόγο σε έργα υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αγωγούς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Ο Θάνος Ντόκος εκτιμά ότι η σημερινή συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα δεν θα εκπέμψει σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Όπως σημείωσε, «δεν θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, αμφότερες οι πλευρές θέλουν να επιδείξουν πραγματισμό, να συνεργαστούν σε ποικίλα πεδία. Η Αθήνα θα ήθελε να γίνει μια πρόσθετη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, να προσπαθήσει να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων, παρότι βεβαίως (σ.σ. η Ελλάδα) δεν είναι μείζων παίκτης».

Οι ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ωστόσο, μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί σαφές ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με τη Δύση εξακολουθούν να παραμένουν αισθητά ισχυρότεροι.

Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!