Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζουν... 100 χρόνια και βάλε

Της  Ελένης Πετροπούλου

Πάνω από εκατό χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας - τεχνολογίας και της εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή. Σε ποσοστό 50% με 75% έχει συμβάλει η βελτίωση της ποιότητας στην περίθαλψη και θεραπεία και σε ποσοστό 25% με 50% οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και πρόληψης.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από το 1700 το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου αυξανόταν μόλις κατά ένα χρόνο σε διάστημα 10.000 χρόνων. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, στην Αμερική από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο κ. Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου και Διευθυντής Τομέως Καρδιάς - Αγγείων στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η μεταφραστική έρευνα στη Δημόσια Υγεία».

Όπως είπε, «η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο η κλινική εφαρμογή των ερευνών συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση μολυσματικών και άλλων ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα και στην ταχύτερη θεραπεία των ανθρώπων. Εντόπισε τα βασικά αίτια σημαντικών παθήσεων όπως: υπέρταση - εκλαμψία, παχυσαρκία - διαβήτης, διαβήτης - καρδιοπάθεια. Παράλληλα συνέβαλε στην ταχύτερη μεταφορά γνώσης, μείωση κόστους θεραπειών, μείωση απόσταση έρευνας κλινικής πράξης. Σήμερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι κύριες αιτίες θανάτου του ανθρώπου προέρχονται από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τα αναπνευστικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο η ανάπτυξη της Τηλεϊατρικής - Τηλεφροντίδας, τα κλινικά πληροφορικά συστήματα και οι περιοχικές και εθνικές βάσεις πληροφοριών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας της υγείας του ανθρώπου. Ήδη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη οι παρεμβάσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής υγείας μπορεί να μειώσουν μέχρι και 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ελλάδα 
Τα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα για το 2012, δεν διαφέρουν και πολύ από το προηγούμενο έτος, αφού ήταν 83 χρόνια για τις γυναίκες και 77,9 χρόνια για τους άντρες, παρουσιάζοντας πολύ μικρή μείωση από το 2011. Το 2013, ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση σημείωσε μικρή αύξηση και για τα δύο φύλα, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011 (78,3 έτη για τους άνδρες και 83,4 έτη για τις γυναίκες), ενώ το 2014 παρέμεινε στάσιμο περίπου στα ίδια επίπεδα (78,45 έτη για τους άνδρες και 83,51 έτη για τις γυναίκες).

Με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, που αφορούν στο έτος 2012, το Προσδόκιμο Ζωής (ΠΖ) στην ηλικία των 65 ετών ανέρχεται στα 21 έτη για τις γυναίκες και στα 18,1 έτη για τους άνδρες, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2004 κατά 1,2 έτη και για τα δύο φύλα.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!