Πρόθυμος ο Νετανιάχου να συζητήσει αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία

Στο ενδεχόμενο να αναβιώσει μια αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 αναφέρθηκε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν επίσημη απάντηση σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος υποσχέθηκε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνους.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου. «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροπολογίες των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002 αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς», είπε.

Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας ο υπερεθνικιστής Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο εύθραυστος ακροδεξιός συνασπισμός απέκτησε ζωτική υποστήριξη στη βουλή.

Το αρχικό αραβικό σχέδιο παρείχε πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα παραχωρούσε όλα τα εδάφη που είχε κυριεύσει στον πόλεμο του 1967 και θα συμφωνούσε σε μια «δίκαια λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Το 2013, αφού οι όροι της πρωτοβουλίας τροποποιήθηκαν προς το ηπιότερο ώστε να συμπεριλαμβάνονται και πιθανές ανταλλαγές γης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου έδειξε πρόθυμος να την εξετάσει.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!