Δίκη Χρυσής Αυγής -Κατάθεση αστυνομικού: Ο Ρουπακιάς μετά τη δολοφονία ήταν ήρεμος και κάπνιζε

Δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Βλαστός και συγκατηγορούμενοί του για άλλη υπόθεση κάθισαν σήμερα το πρωί μαζί, στα ίδια εδώλια, λόγω κακού προγραμματισμού στις δύο δικαστικές αίθουσες των φυλακών Κορυδαλλού.

Έκπληκτοι όσοι βρέθηκαν το πρωί στην αίθουσα που διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής είδαν να μεταφέρεται και να κάθεται στο εδώλιο ο Παναγιώτης Βλαστός και συγκατηγορούμενοί του για άλλη υπόθεση, δίπλα δίπλα με τους Ιωάννη-Βασίλειο Κομνιάνο και Γιώργο Σταμπέλο τους δύο, από τους 68, κατηγορούμενους για τη δράση της Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο.

Για λίγα λεπτά επικράτησε αναστάτωση αλλά και θυμηδία στην αίθουσα με τους κατηγορούμενους και από τις δυο υποθέσεις να κοιτάζονται αμήχανα αναμένοντας να… ξεκαθαρίσει το μπέρδεμα. Έτσι πρώτη ανέβηκε στην Έδρα η σύνθεση που δικάζει την υπόθεση του Παναγιώτη Βλαστού ώστε να δώσει έναρξη της διαδικασίας και ακολούθως διακοπή της για να μεταφερθούν οι κατηγορούμενοι στη διπλανή αίθουσα.

Η διαδικασία στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με την εξέταση μάρτυρα αστυνομικού, μετά από περίπου πέντε μήνες αλλεπάλληλων διακοπών λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ούτε στη σημερινή δικάσιμο θέλησε να είναι παρών ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος παραμένει φρουρούμενος σπίτι του μετά την αποφυλάκισή του λόγω λήξης του ανώτατου ορίου της προσωρινής του κράτησης.

Στο δικαστήριο καταθέτει ο αστυνομικός Νίκος Ντάφος, οδηγός του περιπολικού που μετέφερε στο Τμήμα, το μοιραίο βράδυ, τον Γιώργο Ρουπακιά αμέσως τη σύλληψή του. Πρόκειται για τον 18ο μάρτυρα που εξετάζεται από την έναρξη της δίκης, τον Απρίλιο του 2015, ο οποίος κλήθηκε καθώς, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του, δεν μπορούσε να βρεθεί στο δικαστήριο ο συνάδελφος του αστυνομικός της ΔΙΑΣ που είχε ξεκινήσει να καταθέτει τον Ιανουάριο.

Ο μάρτυρας περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τη σύλληψη του Γ. Ρουπακιά ο οποίος, όπως είπε ο αστυνομικός, δεν αντιστάθηκε. «Ήταν ήρεμος και κάπνιζε».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν ρώτησαν το δράστη γιατί μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα εκείνος απάντησε ότι «την έπεσαν σε κάποιο δικό μας». Στην ερώτηση που του έκαναν αν ήταν οπαδός του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, καθώς οι αστυνομικοί πίστευαν πως επρόκειτο για συμπλοκή οπαδών των δυο ομάδων, ο Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, απάντησε «είμαστε της Χρυσής Αυγής, είμαστε δικοί σας αλλά μην το πείτε πουθενά».

Μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις της προέδρου ο μάρτυρας απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο: «Ο Ρουπακιάς επί λέξει μάς είπε "είμαι της Χρυσής Αυγής"». Ο κ. Ντάφος απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε ότι συνάδελφος του αστυνομικός, με τον οποίο ήταν μαζί το βράδυ της δολοφονίας, έχει δεχτεί απειλές και έχει αποσπαστεί σε άλλη υπηρεσία. Επεσήμανε ωστόσο πως δεν έχει συμβεί στον ίδιο κάτι τέτοιο.

Κατά τη σημερινή διαδικασία δεν απουσίασαν οι εντάσεις από παρεμβάσεις της υπεράσπισης κατά τη διαδικασία ερωτήσεων από την Έδρα και την Πολιτική Αγωγή.

Πολιτική αγωγή: Αντιφάσεις στις καταθέσεις αστυνομικών

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έθεσε στο δικαστήριο η Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας πως μεταξύ των καταθέσεών τους προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα αστυνομικού Νίκου Ντάφου, που ολοκληρώθηκε, αναφέρθηκαν σε σημεία καταθέσεων που κατά την άποψή τους ίσως πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς σε αυτές καταγράφονται περισσότεροι από ένας αστυνομικοί να λένε ότι προχώρησαν στη σύλληψη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ή ότι βρήκαν και παρέδωσαν το όπλο του εγκλήματος.

Ο μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα –οδηγός του περιπολικού στο οποίο οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του ο Γιώργος Ρουπακιάς­– απευθυνόμενος στην πλευρά των θυμάτων επεσήμανε πως «σε καμία κατάθεση εμείς δεν έχουμε αναφέρει σύλληψη του δράστη… Για να μη συγχέετε τα πράγματα εμείς έχουμε πει ότι μας υπέδειξαν το δράστη και σε εμάς ομολόγησε».

Ο κ. Ντάφος απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, αν του έχει ξανασυμβεί να δηλώσει κάποιος την πολιτική του ιδιότητα, όπως ο Ρουπακιάς που είπε πως είναι της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας απάντησε θετικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, ακόμη και για παράβαση του ΚΟΚ. Μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι της κυβέρνησης...».

Η εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής έγινε μέσα σε κλίμα έντασης με αφορμή τις ερωτήσεις που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν για τις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση λέγοντας πως το «κατηγορητήριο γίνεται πλαστελίνη και δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Ιουνίου.

 

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!