Μέρκελ: Καταστροφή της Ευρώπης το κλείσιμο των συνόρων

Εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος Μπρένερ προς την Αυστρία, «τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και αυτές γύρω από την ΕΕ.

Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, «το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», τόνισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διατήρησης ανοιχτών συνόρων εντός ΕΕ.

«Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να επωμιστεί η Ιταλία όλο το βάρος και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων» κατέληξε η Μέρκελ.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!