Κάμερον: Δεν θα ήθελα ποτέ να είχαμε μπει στο ευρώ

Τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, οι αντίθετες καμπάνιες, της εξόδου ή της παραμονής, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να φέρουν προς το μέρος τους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να σπάσουν την ισοδυναμία που δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται ότι οι Βρετανοί είναι διχασμένοι ως προς το θέμα.

"Δεν θα ήθελα ποτέ να είχαμε μπει στο ευρώ, αλλά εάν μας παραχωρούνταν βρετανικοί όροι, αυτό που έχουμε τώρα, (...) το ειδικό καθεστώς που έχουμε τώρα, θα γινόμουν μέλος", είπε ο Κάμερον στο κανάλι Sky News.

"Υπάρχουν θέματα περί της Ευρώπης που σας εκνευρίζουν; Ναι, αλλά εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που κάθεται στο τραπέζι με άλλους 27 ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών και μερικές φορές αυτή η οργάνωση με τρελαίνει. Αλλά (νομίζετε ότι) κάθομαι εκεί και σκέφτομαι ότι η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη θέση αν φεύγαμε; (...) Ασφαλώς όχι", είπε.

Ο Κάμερον, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, τόνισε τους κινδύνους στην οικονομία που θα επιφέρει πιθανή έξοδος από την ΕΕ, αλλά πιέστηκε να απαντήσει για τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και της επίδρασής των σε δημόσιες υπηρεσίες όπως αυτές της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αντίθετα, η κίνηση υπέρ της εξόδου, της οποίας ηγούνται δύο πρώην σύμμαχοι του πρωθυπουργού, δηλώνει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ελέγξει τη μετανάστευση ενώ παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία η ελεύθερη μετακίνηση ατόμων αποτελεί θεμελιώδη αρχή.

Σε κριτική που του ασκήθηκε για την αθέτηση μιας υπόσχεσης το 2010 να κρατήσει τον αριθμό των μεταναστών στις "δεκάδες χιλιάδων", ο Κάμερον είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το ίδιο, αλλά ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία μετά το γεγονός ότι ο αριθμός που δόθηκε τον περασμένο μήνα για το σύνολο των μεταναστών το 2015 ήταν 330.000, από τους οποίους 184.000 προήλθαν από την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων συμφώνησε με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην επιδότηση μη-υπηκόων που εργάζονται με μειωμένο ωράριο, και απευθύνθηκε σε ερωτήσεις που εκφράζουν ανησυχία για τον αριθμό των μεταναστών θα αυξηθούν στη Βρετανία, ιδιαίτερα αν γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία, λέγοντας, "με αυτόν τον ρυθμό, θα γίνουν μέλος το 3000".

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει η Τουρκία στην ΕΕ για δεκαετίες. Έκαναν αίτηση το 1987, τους απομένει να συμπληρώσουν 35 κεφάλαια, ένα έχει γίνει ως τώρα", εξήγησε, προσθέτοντας, "Η Τουρκία δεν θα μπει στην ΕΕ πολύ γρήγορα - κάθε χώρα και κάθε βουλή έχει (δικαίωμα να ασκήσει) βέτο".

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!