Οι συσκευές Internet of Things θα ξεπεράσουν τα smartphones έως το 2018!

Λευτέρης Ξυκομηνός


Το Διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας εδώ και αρκετά χρόνια. Επιπλέον, η νέα μόδα των τελευταίων ετών, είναι οι συσκευές που συνδέονται με το Internet και παρέχουν ποικίλες υπηρεσίες – αυτές απαρτίζουν την κατηγορία «Internet of Things» ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων/Αντικειμένων. Μια κατηγορία διασυνδεδεμένων συσκευών που ολοένα αυξάνεται, κερδίζοντας περισσότερο τις προτιμήσεις των χρηστών όσο περνάει ο καιρός. Μάλιστα, η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report, αποκαλύπτει ότι το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (Internet of Things - IoT) θα έχει εκθρονίσει τα κινητά τηλέφωνα από την κατηγορία των περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών μέχρι το 2018!Μεταξύ 2015 και 2021, ο αριθμός των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο IoT αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο κινητό ΙοΤ. Από τα 28 δισεκατομμύρια συσκευών που θα έχουν συνδεθεί έως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.
Η δυτική Ευρώπη θα έχει τις περισσότερες προστιθέμενες συνδέσεις ΙοΤ – ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% έως το 2021. Η ώθηση θα προέλθει κυρίως από τις κανονιστικές απαιτήσεις, όπως αυτές για ευφυείς μετρητές οργανισμών κοινής ωφελείας, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για συνδεδεμένα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για επείγουσες κλήσεις (e-call) της ΕΕ η οποία θα υλοποιηθεί το 2018.Η Rima Qureshi, Senior Vice President & Chief Strategy Officer της Ericsson, δηλώνει: «Το ΙοΤ αναπτύσσεται καθώς μειώνεται το κόστος των συσκευών και εμφανίζονται καινούργιες εφαρμογές. Από το 2020, η εμπορική υλοποίηση των δικτύων 5G θα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες κρίσιμες για το ΙοΤ, όπως ο τεμαχισμός του δικτύου και η ικανότητα σύνδεσης συσκευών των οποίων ο αριθμός θα είναι εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με σήμερα.»
Παράλληλα, οι συνδρομές σε smartphone συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έως το 2021, οι συνδρομές σε smartphone σχεδόν θα διπλασιαστούν - από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια. Η έκθεση αποκαλύπτει πως σήμερα υπάρχουν 5 εκατομμύρια συνδρομητές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες παγκοσμίως (μοναδικοί χρήστες), νούμερο που αποτελεί απόδειξη της εντυπωσιακής ανάπτυξης του τομέα των κινητών τεχνολογιών, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.Στην έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά η δραματική αλλαγή στις συνήθειες παρακολούθησης περιεχομένου των εφήβων: η χρήση δεδομένων για βίντεο μέσω smartphone από εφήβους αυξήθηκε κατά 127% μέσα σε 15 μόνο μήνες (2014-15). Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων ετών (2011-15) σημειώθηκε 50% μείωση στο χρόνο που έφηβοι δαπανούν παρακολουθώντας τηλεοπτικό ή βίντεο περιεχόμενο μέσω της τηλεόρασης, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε 85% στο χρόνο παρακολούθησης τηλεοπτικού ή βίντεο περιεχομένου μέσω smartphone. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η επόμενη γένια χρηστών κινητής επικοινωνίας κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση βίντεο με τεχνολογία συνεχούς ροής (streaming), συνυπολογίζοντας Wi-Fi και κινητές επικοινωνίες, κατανοούμε ότι πρόκειται για την ομάδα που παρακολουθούν περισσότεροι οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών.Μέσα στο 2016 θα επιτευχθεί ένα πολυαναμενόμενο ορόσημο, καθώς τα εμπορικά δίκτυα LTE υποστηρίζουν μέγιστες ταχύτητες 1 Gbps για την κατερχόμενη ζεύξη (downlink). Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένονται συσκευές που θα υποστηρίζουν 1 Gbps, αρχικά σε αγορές όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Κίνα, ενώ γρήγορα θα εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές. Οι χρήστες κινητών θα απολαμβάνουν εξαιρετικά σύντομους χρόνους ανάκτησης περιεχομένου χάρη στην προηγμένη αυτή τεχνολογία, η οποία θα καταστήσει εφικτές ταχύτητες λήψης αυξημένες έως και κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με τις υψηλότερες ταχύτητες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Παγκόσμια ανάπτυξη

Οι συνδρομές σε κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες θα τετραπλασιαστούν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μεταξύ 2015 και 2021. Η τηλεπικοινωνιακή κίνηση κινητών δεδομένων στην Ινδία θα γίνει δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη μέχρι το 2021. Επίσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ώριμη αγορά, η τηλεπικοινωνιακή κίνηση για κινητές επικοινωνίες στις ΗΠΑ θα γνωρίσει αύξηση 50% μέσα στο 2016.
Η τηλεπικοινωνιακή κίνηση δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό: σε παγκόσμιο επίπεδο, η τηλεπικοινωνιακή κίνηση δεδομένων κινητής αυξήθηκε κατά 60% από το πρώτο τρίμηνο του 2015 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χάρη στον αυξανόμενο αριθμό συνδρομών smartphone και στην αυξανόμενη κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομητή. Μέχρι του τέλος του 2021, περίπου το 90% της τηλεπικοινωνιακής κίνησης δεδομένων κινητής θα προέρχεται από συσκευές τύπου smartphone.
Οι συνδρομές LTE αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2016: στο τρίμηνο αυτό υπήρξαν 150 εκατομμύρια νέες συνδρομές, ωθούμενες από τη ζήτηση για βελτιωμένη εμπειρία χρήστη και ταχύτερα δίκτυα, φτάνοντας τα 1,2 δισεκατομμύρια συνδρομές παγκοσμίως. Μέσα στο 2016 αναμένεται να υπάρξουν εμπορικά διαθέσιμες μέγιστες ταχύτητες LTE της τάξης του 1 Gbps.Τέλος, απαιτείται πρόσθετη εναρμόνιση του φάσματος μεταξύ των χωρών που σχεδιάζουν πρώιμη υλοποίηση της τεχνολογίας 5G. Η τεχνολογία 5G θεωρείται πιθανό ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, οπότε απαιτείται εναρμόνιση του φάσματος μεταξύ χωρών που σχεδιάζουν πρώιμη υλοποίηση. Αυτό ισχύει παράλληλα με την τρέχουσα διαδικασία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοεπικοινωνιών WRC-19, το οποίο εστιάζει στο φάσμα για εμπορικές υλοποιήσεις 5G πέραν του 2020.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!