Η Γαλλία είχε λάβει προειδοποίηση για την επίθεση στη Νορμανδία -4 ημέρες νωρίτερα


Τη στιγμή που οι γαλλικές αρχές είναι μία ακόμη φορά σε αμηχανία, προσπαθώντας να εξηγήσουν πώς και γιατί ήταν ελεύθερος ο ένας από τους σφαγείς του ιερέα στη Νορμανδία, μία νέα πληροφορία τις τοποθετεί σε ακόμη χειρότερη θέση.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί προειδοποίηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν οι δύο τζιχαντιστές εισβάλλουν στην εκκλησία στη Νορμανδία, ότι υπήρχε επικείμενη τρομοκρατική επίθεση και τους είχαν στείλει τη φωτογραφία του δεύτερου δράστη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, η φωτογραφία αυτή, μαζί με πληροφορίες για το «χτύπημα», εστάλησαν στη Γαλλία από ξένη μυστική υπηρεσία και συνοδευόταν από σοβαρή προειδοποίηση. Σε αυτή σημειωνόταν ότι ο φερόμενος ως ύποπτος πιθανόν βρισκόταν ήδη στη Γαλλία και ήταν έτοιμος να δράσει είτε μόνος, είτε με συνεργούς.
Ομως, δίχως να έχουν κάποιο όνομα ή διεύθυνση στα χέρια τους, παρά μόνο τη φωτογραφία που δεν ταυτοποιήθηκε με κάποιον από τους γνωστούς υπόπτους, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μπορούσε μόνο να κυκλοφορήσει επειγόντως την εν λόγω φωτογραφία, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το RTL, οι πληροφορίες που εστάλησαν στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών περιελάμβανε ημερομηνία και κίνητρο. Οι αρχές ξεκίνησαν μία «κούρσα», ανακρίνοντας διάφορους που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικούς κύκλους, αλλά μάταια.
Η φωτογραφία που πήραν οι Γάλλοι, πριν από την επίθεση στη Νορμανδία, ήταν του Αμπντέλ Μαλίκ σύμφωνα με το RTL. Αυτός θεωρείται ότι ήταν ο δεύτερος δράστης, που μαζί με τον Αντέλ Κερμίς- ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί επίσημα- εισέβαλαν στην εκκλησία στο Saint-Etienne-du-Rouvray, κράτησαν έξι ομήρους και έσφαξαν τον ιερέα Ζακ Αμέλ.
Πώς άφησαν οι Γάλλοι ελεύθερο τον Κερμίς;
Οι γαλλικές αρχές όμως θα πρέπει να εξηγήσουν το πώς ήταν ελεύθερος ο Κερμίς, παρότι όλα τα σημάδια έδειχναν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και είχε συλληφθεί δύο φορές, στην προσπάθειά του να φτάσει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Στοιχεία που δημοσίευσε η Le Monde δείχνουν ότι η πρώτη φορά που ανακρίθηκε από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής ήταν στις 20 Μαρτίου 2015, όταν ο Αντέλ Μπουαούν, επίσης από την περιοχή Saint-Étienne-du-Rouvray, μπήκε στη Συρία με γαλλική ταυτότητα στο όνομα του Κερμίς.
Τρεις ημέρες αργότερα ο Κερμίς εξαφανίστηκε, αλλά συνελήφθη στο Μόναχο, σε ένα λεωφορείο προς το Βελιγράδι, έχοντας πάνω του την ταυτότητα του αδελφού του. Ο πατέρας και η αδελφή του είχαν δηλώσει στην αστυνομία ότι ήταν φανατικός με τη θρησκεία και ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.
Τον έστειλαν πίσω στη Γαλλία, όπου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη. Στις 28 Μαρτίου 2015 μπήκε υπό δικαστική παρακολούθηση και ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται στην αστυνομία και να παραμείνει στην περιοχή.
Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στις 11 Μαΐου 2015, παραβίασε τους όρους και έφυγε για την Κωνσταντινούπολη με έναν 15χρονο που είχε γνωρίσει δύο εβδομάδες νωρίτερα στο Facebook. Τους απέλασαν και ο Κερμίς γύρισε στη Γαλλία, όπου φυλακίστηκε περιμένοντας τη δίκη του. Ο 15χρονος δήλωσε στην αστυνομία ότι σκόπευαν να πάνε στη Συρία και να πεθάνουν εκεί όσο γρηγορότερα γινόταν.
«Αφελής που επηρεάζεται εύκολα»
Ενώ ήταν στη φυλακή ο Κερμίς, που η αστυνομία τον περιέγραφε ως αφελή που επηρεάζεται εύκολα, πέρασε από συνέντευξη δύο φορές, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι έχει δεχθεί θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα από τα 6 έως τα 13 του χρόνια.
«Αγγελος ή δαίμονας; Εξαρτάται από την ημέρα. Μερικές φορές είναι πρότυπο παιδιού, πιο συχνά είναι επιθετικός, θυμωμένος», έγραφε η έκθεση, που σημείωνε ακόμη ότι είχε αποβληθεί από το γυμνάσιο για προβλήματα συμπεριφοράς και ότι είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική. Αν και οι δάσκαλοι έλεγαν ότι είναι έξυπνος, τον είχαν προειδοποιήσει για λεκτική και σωματική βία ενάντια σε συμμαθητές. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του.
Πώς έπεισε τον δικαστή
Οταν εμφανίστηκε στον δικαστή τον περασμένο Φεβρουάριο, επέμεινε ότι δεν ήταν εξτρεμιστής, δηλώνοντας ότι συχνά έχανε την πρωινή προσευχή γιατί δεν μπορούσε να ξυπνήσει.
Ο δικαστής αποφάσισε για την αποφυλάκισή του, γιατί έκανε «αυτοκτονικές σκέψεις» στη φυλακή και εκτιμώντας ότι «είχε συνειδητοποιήσει τα λάθη του και είναι αποφασισμένος να κάνει βήματα επανένταξης στην κοινωνία» με τη βοήθεια της οικογένειάς του.
Και αυτό παρότι οι ίδιοι οι γονείς του παραδέχθηκαν στο δικαστήριο ότι προτιμούσαν να ξέρουν πως ο γιος του είναι φυλακισμένος και ζωντανός, παρά ελεύθερος και καθ' οδόν για τη Συρία.
Ο εισαγγελέας όμως είχε αντιδράσει, τονίζοντας ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος να κάνει τα ίδια αν αφεθεί ελεύθερος. Παρόλα αυτά, η έφεση ενάντια στην αποφυλάκιση του Κερμίς απορρίφθηκε και έτσι στις 18 Μαρτίου ο 19χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!