Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια

Μια ενδιάμεση λύση με την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού, που θα ανοίγει προοπτικές και για μονιμότερες λύσεις, προωθείται από τις αρμόδιες τοπικές αρχές στην Κέρκυρα, μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας από τους κατοίκους τις τελευταίες 18 ημέρες.

Οι κάτοικοι θεωρούν κορεσμένο τον ΧΥΤΑ και ζητούν να κλείσει, έχοντας προχωρήσει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις. Από την άλλη, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στο νησί, δημιουργώντας αδιέξοδη κατάσταση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κέρκυρας έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τους φορείς του νησιού με στόχο αφενός να ανοίξει ο ΧΥΤΑ, που είναι και ο μοναδικός του νησιού σε λειτουργία, αφετέρου να προχωρήσει ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων που θα φέρει και μόνιμες λύσεις. Από αυτές τις συσκέψεις έχει προκύψει ο «οδικός χάρτης» με βασικά σημεία τα εξής:

● Αναζήτηση νέας χωροθέτησης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, η οποία θα ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ΕΜΠ θα διερευνήσει εναλλακτικές προτάσεις για τη χωροθέτηση με το δεδομένο της πολυετούς επιβάρυνσης του Τεμπλονίου, που είναι πλέον κορεσμένη περιοχή.

Η θέση αυτή παρέχει στους κατοίκους μια δέσμευση ότι το μέλλον τους δεν θα συνδυάζεται με την ταφή των σκουπιδιών, κάτι που βιώνουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

● Ανοχή των κατοίκων του Τεμπλονίου για τη χρήση της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα 2 μηνών, έως ότου τοποθετηθεί και λειτουργήσει ο δεματοποιητής.

Με αυτόν τον τρόπο και με τη λειτουργία μιας προσωρινής μηχανικής διαλογής, σε ένα μεσοδιάστημα θα γίνει δυνατή η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, μέχρι να προχωρήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση.

● Εναρξη εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του βιολογικού, το βιοαέριο, τις χωματοκαλύψεις κ.ά., έτσι ώστε να βελτιωθεί και η κατάσταση.

● Αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και πραγματοποίηση κοινωνικού διαλόγου με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας.

Οι κάτοικοι της νότιας περιοχής του νησιού διαμαρτύρονται για τη χωροθέτηση που έγινε στον τόπο τους και αντιδρούν στη λειτουργία του.

Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν στις 19 Ιουνίου χωρίς να αλλάξει κάτι, ενώ άκαρπη ήταν και η επιτόπου επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή την περασμένη Κυριακή. Χτες το βράδυ αναμενόταν να γίνει και νέα συνέλευση των κατοίκων.

Οι εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στο νησί, ενώ κορυφώνεται παράλληλα η τουριστική σεζόν, επιβάλλουν άμεσες λύσεις και ήδη γίνονται σκέψεις για τη μεταφορά τους στην Ηπειρο, ώστε να ανακουφιστεί η Κέρκυρα, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ και θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε.

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, παράλληλα με τις ανακοινώσεις για την έγκριση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης σε Κρήτη και Ηπειρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη και τη δέσμευση ποσού 4,2 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στα Ιόνια Νησιά, με το οποίο θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα έργα της ενδιάμεσης λύσης.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από την Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής που συνεδρίασε στο μέγαρο Μαξίμου:

«Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!