Ανάλυση: Τι περιμένει την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος -Από εδώ και πέρα

Καταλήγοντας στο ότι κύριο θύμα θα είναι η Δημοκρατία στην Τουρκία πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία επιχειρεί μια ανάλυση για τις συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκες χθες στη γείτονα. 

Υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι η Δύση χθες ψήφισε ξεκάθαρα Ερντογάν, ο Μαρκ Πιερίνι γράφει στο άρθρο του που δημοσιεύει το Politico: 

«Για αρκετές ώρες έμοιαζε με στρατιωτικό πραξικόπημα: απαγόρευση κυκλοφορίας, τζετ, ελικόπτερα, τανκς, υποδομές και κρατική τηλεόραση υπό τον έλεγχο του στρατού. 

Μετά, ο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε μέσω του FaceTime στην ιδιωτική τηλεόραση, εμφανώς αιφνιδιασμένος, αλλά σταθερός. Εκανε μια από τις τυπικές λαϊκιστικές κινήσεις του, κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους και να κινηθεί προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Εντωμεταξύ, οι αστυνομικές δυνάμεις που έμειναν πιστές σε εκείνον ενεπλάκησαν σε μάχες στην Αγκυρα, εκατοντάδες βγήκαν  στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άρχισε ο αφοπλισμός των στρατιωτών. 

Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκεκ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ και τρία κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ήρθαν να τον σώσουν: Πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση, είπαν. 

Γρήγορα έγινε φανερό ότι το  πραξικόπημα είχε επιχειρηθεί με μάλλον περιορισμένα μέσα και μικρή υποστήριξη όσον αφορά στο επίπεδο προσωπικού. Στελέχη κλειδιά των ενόπλων δυνάμεων δεν ήταν στο πλευρό των συνωμοτών οι οποίοι, συνεπώς, δεν κατάφεραν να πάρουν γρήγορα τον έλεγχο της χώρας. Σήμερα το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν σε θέση να δηλώσει ότι οι αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο. 

Με 260 νεκρούς, περισσότερους από 1.400 τραυματίες και σχεδόν 3.000 στρατιωτικούς υπό κράτηση, η Τουρκία εισέρχεται τώρα σε μια δύσκολη φάση της ιστορίας της. Δεν είναι μόνο το ότι η παλιά παράδοση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων επέστρεψε για να στοιχειώσει την Τουρκία, αλλά συνεπάγεται και την απώλεια του γοήτρου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. 

Η αναταραχή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ορκίστηκε σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του isis. Η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική: Ο τουρισμός και τα αεροπορικά ταξίδια μέσω του κόμβου της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη πληγεί από την τρομοκρατία. Τώρα θα λαβωθούν περαιτέρω. 

Στο εσωτερικό της χώρας, οι συνέπειες θα είναι επίσης επώδυνες, όσον αφορά στο κράτος δικαίου και στην πόλωση. Μια μεγάλη δίκη περιμένει τους συνωμότες, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται ήδη τη δυνατότητα επαναφοράς της θανατικής ποινή. Το μόνο που θα καταφέρει κάτι τέτοιο είναι να απομακρύνει και άλλο την Τουρκία από τα στάνταρ της ΕΕ , παγώνοντας την ενταξιακή διαπραγμάτευση (το οποίο είναι το λιγότερο που απασχολεί την ηγεσία). Πιο καταστροφικό θα είναι ένα πιθανό κυνήγι μαγισσών εναντίων των υποστηρικτών του Φατουλάχ Γκιουλέν. 

Σε διεθνές επίπεδο η Δύση ψήφισε σαφώς υπέρ του Ερντογάν χθες  το βράδυ, για πολύ απλούς λόγυς. Οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμα συμφέροντα στη μόνιμη βάση του Ιντσιρλίκ, ενώ ο συνασπισμός κατά του isis χρησιμοποιεί τη βάση καθημερινά για επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Σε μια στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αμυντική κατάσταση στη Ράκκα και στη Μανμπίγκ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διακοπούν πόσο μάλλον όταν γίνεται και κάποιος συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Ακόμη πιο σημαντικό  είναι αυτό που αναμένεται από την Αγκυρα, μια αποφασιστική κίνηση ενάντια στο Isis, παρά τον κίνδυνο των αντιποίνων. 

Oι τζιχαντιστές, παρόλο που μπορούν να του κάνουν σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ακόμη και τώρα μπορούν και μεταφέρουν πυρομαχικά και λαθραίο πετρέλαιο. Δεδομένης της επιθετικότητας του isis και τις πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο, η μόνη επιλογή που έχει η Δύση είναι να ενδυναμώσει το μέτωπο κατά του isis. Το ίδιο και η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι επί χρόνια προσπαθεί να διαχειριστεί τη σχέση της με το Ισλαμικό Κράτος. Το αποτυχημένο πραξικόπημα θα μπορούσε να επηρεάσει ώστε η Αγκυρα να προχωρήσει σε μια πιο αποφασιστική κίνηση; Είναι ένα ερώτημα. 
Παρομοίως οι στρατιωτικέ επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας έχουν ένα τεράστιο τίμημα για τους πολίτες και τους στρατιώτες και έχουν επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή ολόκληρων συνοικιών πόλεων όπως το Cizre ή το Nusaybin. Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν με την ανάγκη να αρχίσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε μόλις πριν λίγα χρόνια και διακόπηκε τον Ιούλιο του 2015. Θα είναι η ηγεσία πρόθυμη και ικανή να στραφεί σε μια ειρηνική διαδικασία επίλυσης μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος; Αυτό είναι ένα ακόμη ερώτημα. 

Τέλος, τι θα γίνει με την ανελεύθερη δημοκρατία της Τουρκίας μετά την επιχείρηση πραξικοπήματος; Αναπόφευκτα, αυτό το επεισόδια αποσταθεροποίησης  -αν και μικρό- είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει τον Ερντογάν σε μια πιο δυναμική κίνηση για αλλάξει το πολίτευμα και να δώσει περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο. Οι εκκλήσεις της Δύσης για Δημοκρατία και κράτος δικαίου θα έχουν μικρή επίδραση τώρα, ενώ ο φόβος που ενστάλαξε από τους πραξικοπηματίες θα λειτουργήσει υπέρ ενός πιο ισχυρού ρόλου του κορυφαίου του κράτους. 

Κύριο θύμα του πραξικοπήματος θα είναι η δημοκρατία της Τουρκίας».


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!