Κοινή ανακοίνωση “Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών” και “Εχεις Επιλογή” για τα πρώην στρατόπεδα


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΚΑΙ «ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ»

Το θέμα των ελεύθερων χώρων που προκύπτουν από τα πρώην στρατόπεδα, μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, έρχονται για μία κόμη φορά στην επικαιρότητα. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στις 13 Ιουλίου 2016, ο Δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ενημέρωσε το σώμα για τις διαβουλεύσεις που έγιναν πρόσφατα στο Υπουργείο Άμυνας, ώστε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», να ισχύσει η συμφωνία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να «περάσουν» και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά.  
Η συμφωνία αυτή ως γνωστόν, προβλέπει την απόσπαση ενός τμήματος 62 στρεμμάτων της συνολικής του έκτασης, για αξιοποίηση (οικοδόμηση με αυξημένο συντελεστή) από τον Στρατό (54 στρέμματα) και την Εκκλησία (8 στρέμματα), και την απόδοση του υπολοίπου στο Δήμο Π. Μελά.   
Είναι μία συμφωνία, την οποία χρόνια τώρα αντιπαλεύει η τοπική κοινωνία, που δεν θέλει ούτε ένα κυβικό τσιμέντο στους χώρους των πρώην στρατοπέδων. Μία συμφωνία στην οποία αντιτάχθηκαν πλήθος συλλογικοτήτων, κινημάτων πολιτών αλλά και δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων η «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά» και η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση « ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Η δική μας άποψη λοιπόν, δεν αλλάζει, ούτε αλλοιώνεται. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση, σε μεθοδεύσεις που φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την εν λόγω συμφωνία. Διεκδικούμε την πλήρη απόδοση  του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην κοινωνία του Δήμου Π. Μελά. Στην κοινωνία, που  μαζί με ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία,  επωμίσθηκε το μεγαλύτερο βάρος  της κρίσης. H απόδοση των πρώην στρατοπέδων σε αυτήν, είναι ηθικά η ελάχιστη τιμή που της πρέπει. Καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των πολιτών.
Οι δικές μας θέσεις για τα πρώην στρατόπεδα εντός των πόλεων, όπως και για τα πρώην Στρατόπεδα Π. Μελά και Καρατάσιου παραμένουν ίδιες και είναι:
1) Απόδοσή τους εξολοκλήρου στις τοπικές κοινωνίες κατά κυριότητα και απαγόρευση κάθε επιπλέον οικοδομικής δραστηριότητας, πέρα από την αναγκαία αναπαλαίωση-συντήρηση υπαρχόντων διατηρητέων κτισμάτων.
2) Δημιουργία πάρκων υψηλής βλάστησης, υπερτοπικού χαρακτήρα.
3) Ήπιες χρήσεις για αναψυχή και πολιτισμό στα υπάρχοντα κτίσματα.
4) Χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα ΣΕΣ/ΕΣΠΑ  2014-2020 των αναγκαίων μελετών και έργων.
5) Άμεση κατάργηση του νόμου 2745/99 (νόμος Τσοχατζόπουλου).
6) Την διερεύνηση του σοβαρού ενδεχόμενου να παραχωρηθούν 35 στρέμματα εκτός στρατοπέδου, από τον Δήμο Παύλου Μελά στο Τ.ΕΘ.Α, ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη για την δημιουργία κατοικιών στους χαμηλόμισθους αξιωματικούς.
7) Καμία παραχώρηση κατά κυριότητα στην Εκκλησία, αλλά την διατήρηση του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εντός στρατοπέδου και την χρήση του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού από την Εκκλησία.  
8) Τη σύσταση δημόσιου μητροπολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή  της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείρισή τους ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου υπερτοπικής σημασίας με την ανάλογη χρηματοδότηση.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, οι υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις και οι πολίτες που συμμετείχαν διαχρονικά σε αυτές, καθώς και όσοι συμμετέχουν στην σημερινή διοίκηση του Δήμου και διακήρυτταν διαχρονικά τις ίδιες θέσεις, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους κοινούς αυτούς στόχους, για τους οποίους αγωνίστηκαν μέσα από τα κινήματα του Δήμου μας. Καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες του Δήμου μας,  τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους βουλευτές της πόλης, μαζί με τους πολίτες, να συμβάλλουν με τις απόψεις και την αγωνιστικότητα τους, στην δίκαιη διεκδίκηση της πλήρους απόδοσης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στο δήμο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, για τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής.                                                     
Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις κοινές προσπάθειες διεκδίκησης των ελεύθερων χώρων, απέναντι σε κάθε καταστρατήγηση των στόχων που από κοινού είχαμε βάλει, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.


ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΤΑΣΟΣ – Επικεφαλής «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών»

ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Επικεφαλής «Έχεις Επιλογή»
               


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!