Ανησυχεί για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας


Ανήσυχος για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εμφανίστηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλένερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

«Εάν η συμφωνία μπορεί να διατηρηθεί, όταν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτόν τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, όπως είπε, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, «και κανείς δεν ξέρει, εάν στο επόμενο διάστημα δεν έλθουν οι πρώτοι πρόσφυγες και από την ίδια την Τουρκία», προσθέτοντας πως του προξενεί ανησυχία η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε προειδοποιήσει ήδη την περασμένη Δευτέρα, πως, προπάντων η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είχαν πρόβλημα, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση στο προσφυγικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο ίδιος είχε εκτιμήσει πως έως τώρα η Τουρκία ήταν ένα αξιόπιστος εταίρος, τόσο στο μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και είχε επισημάνει πως «πρόκειται για μία σύμπραξη, που στηρίζεται σε μία κοινή βάση αξιών».
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, «η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και μερικά εκεί δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου και, για το λόγο αυτό, είναι ακόμη σημαντικότερο η ΕΕ να επιδράσει από κοινού απέναντι στην Τουρκία».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει πως, σε περίπτωση επιστροφής στην παλιά κατάσταση, προπάντων η Ελλάδα, αλλά επίσης και ολόκληρη η Ευρώπη θα είχαν πρόβλημα.
Κατά την άποψή του, «δεν είμαστε ικέτες, η Τουρκία εξαρτάται το ίδιο πολύ από τη Δύση» και, σε ό, τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για τον Κρίστιαν Κερν είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία με την καθιέρωση της θανατικής ποινής θα έθετε τον εαυτό της εκτός της «συναίνεσης αξιών» και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!